În an centenar, “Art 100” urmărește activarea relațiilor culturale dintre cele două țări, pornind de la tradiționala legatură româno-germană.
Proiectul de artă vizuală, ce implică 23 de artiști români și 23 de artiști germani, dorește o rememorare a contactelor româno-germane din Transilvania, în contextul unei Europe irigate de legături și conexiuni trainice, prin evenimentele specifice secolului 21.
Expoziția este gândită pentru a fi itinerată în București și Aachen ceea ce oferă publicului din cele două țări șansa să cunoască artă contemporană, din mai multe domenii de exprimare vizuală, de la forme tradiționale (pictură, desen, gravură) la modalități de lucru actuale, artă video, fotografie, instalație, din România și din Germania.
Obiectivul principal este crearea unui dialog vizual între lucrările celor 46 de artiști care să reafirme valoarea artei contemporane, indiferent de zona culturală din care această provine.
La evenimentul cultural din data de 15 iunie au fost prezenţi 10 artiști germani precum şi cele două coordonatoare, Anca Boeriu din România și Olivia Călinescu Janku din Germania. Un public larg alcătuit din consumatori de artă, specialişti şi media au apreciat lucrările expuse care, în opinia vizitatorilor s-a situate la un înalt nivel calitativ.
Nu mai puţin importante au fost discuţiile şi legăturile care s-au format, la vernisaj fiind prezenţi şi artişti români interesaţi. Au fost deasemenea reântâlniri şi revederi după ani de zile. Ambianţa a fost asigurată şi de cadrul vizual şi muzical realizat de unul dintre artiştii participanţi (o lucrare experimentală deosebit de interesantă realizată printr-un process de upciclare din resturile rămase de la cunoscute filme de lung metraj), nimeni altul decât binecunoscutul Mircea Florian, stabilit de mai mulţi ani în Germania.
Expoziția rămâne deschisă în perioada 15-23 iunie.
Manifestarea este susținută de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, doamna Sabine Verheyen, și domnul Siegfried Mureșan, europarlamentari.