5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSportAtletismVremea colivarilor

Vremea colivarilor

Nici n-au batut inca clopotele campaniei electorale propriu-zise ca, hop! si politicianul nostru cu niscaiva colive aduse preasfintitilor. Ce e drept, unii au pregatit din timp si ceva colacei (de bani) – mici ciubucuri ori sume serioase au fost indreptate catre Biserica, doar-doar se vor pune bine alesii nostri si cu preotimea, ca Dumnezeu e darnic. si, de data aceasta, nu ma gandesc la "mesia" din Pipera care, viteaz cum il stim, candideaza-n Ferentari.

Una din ultimile ispravi electorale este propunerea unor politicieni de a stramuta atributiile intregului Minister al Muncii in ograda Bisericii. Ma intreb daca aceasta haioasa gogomanie a fost produsa cu concursul reprezentantilor tuturor cultelor. Fiindca in Romania exista un numar de 18 culte recunoscute, ceea ce, teoretic, ar produce pretentii proportionale. Sa presupunem ca partea leului ar reveni Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), majoritare. Dar daca pe langa implicarea crestinilor ortodocsi la gestionarea banului public s-ar afilia, de pilda, si penticostalii, celebrii pentru "vorbirea in limbi", ar rezulta o rapida rezolvare a imenselor probleme sociale care inca exista in Romanica de-i lasa fara glas pe occidentalii ce ne viziteaza.

Cine nu s-ar bucura ca batranii neputinciosi ori copiii strazii si cei cu dizabilitati sa fie integral ajutati prin grija credinciosilor, indiferent care ar fi acestia?

Problemele pe care nu le-a intrevazut politicianul ce-a venit cu propunerea sunt mai multe. Intai: spre deosebire de catolici ori protestanti, crestinismul ortodox nu are traditia unei serioase implicari sociale, abia in ultimii ani au fost facuti niscaiva pasi. Asadar daca vrei protectie sociala precum exista in Germania, bunaoara, trebuie sa schimbi mentalitati. Apoi sa studiezi complicatele formule legale prin care acest lucru este posibil acolo si nu la noi, astazi.

Da’ omu’ nostru politic are umor: a adus drept argument suprem faptul ca, spre deosebire de stat, in Biserica nu ar exista coruptie. Haida-de! Probabil a facut referire la Biserica primelor veacuri crestine, nicidecum la cea de azi! Caci una dintre problemele grave cu care se confrunta BOR (dar si alte culte) este tocmai coruptia – fenomen care porneste inca de pe bancile seminariilor si facultatilor de teologie. Este suficient sa stai de vorba cu studentii, mai ales de la asa-zisele facultati de teologie din provincie, si se sparie gandul. Amintiti-va si cati bani (necontabilizati) pretind unii preoti la o inmormantare ori la alte slujbe si mai ganditi-va apoi daca ei si sefii lor sunt capabili sa fie ordonatori de credite – dupa cum a propus, recent, tot electoral, alt om politic dastept. In plus, daca DNA-ul mai misca ceva, inca nu s-a pomenit un organ de control intern al BOR care sa dea de pamant cu spagarii si coruptii, incepand de la unii, binecunoscuti, ierarhi.

Sus sa avem inimile! Caravana colivei electorale abia a pornit…

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă