5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSportAtletismMonumente UNESCO din Romania

Monumente UNESCO din Romania

La inceputul anilor ’90 a trebuit sa organizez un simpozion in Bucovina unde urmau sa participe, pe langa romani, aproximativ 30 de francezi si italieni. Firesc, oamenii mi-au cerut  cu un an inainte detalii cu privire la locurile de cazare, la obiectivele turistice pe care urma sa le vizitam in cele cateva zile ulterioare dezbaterilor etc. Spre rusinea mea, dorind sa cumpar oarece vederi sau chiar brosuri, albume cu manastirile din Nordul Moldovei, am constatat ca nu aveam de unde. Vederile aratau execrabil, erau aceleasi de pe vremea comunista, iar alte materiale de prezentare nu existau. Intre timp, Bucovina a beneficiat de prezenta unui mare sufletist: artistul fotograf Marius Vasiliu, la a carui tipografie au fost facute o imensitate de albume, brosuri si vederi de calitate occidentala care efectiv au schimbat fata acestor locuri.

Iata motivele pentru care m-am bucurat descoperind zilele acestea un album de o tinuta exceptionala, tiparit insa la Baia Mare. Se intituleaza "Monumente UNESCO din Romania" si a aparut la Editura Proema din Baia Mare, cu o prefata de Nicolae Manolescu, ambasadorul Romaniei la UNESCO. Iata ca si provincia ne poate da lectii in ceea ce priveste calitatea unor produse tiparite, caci, subliniaza Nicolae Manolescu, albumul este "nu numai o remarcabila opera de arta dar si, data fiind acuratetea profesionala, atat a imaginilor, cat si a informatiei, un mijloc eficace, stralucitor si convingator de promovare a patrimoniului cultural romanesc in lume". Albumul este opera unui colectiv dintre care ii mentionez pe L. Fuci, autorul fotografiilor, alaturi de Pr. Gabriel Herea si Emanuel Peterliceanu, autorii textelor, ultimul fiind si coordonator al lucrarii.

Cam snob, amator de calatorii in locuri exotice, romanul uita sa-si descopere tara. Este o realitate care are cauze multiple, calitatea serviciilor turistice romanesti raportata la pret, fiind doar una dintre ele. Cati dintre noi mai stiu care sunt macar acele monumente inscrise in patrimoniul UNESCO si, mai ales, cati le-au vizitat? Cuprinsul albumului puncteaza totodata si monumentele UNESCO din Romania care ar merita o atentie speciala macar din partea turistului roman: bisericile de lemn din Maramures, asezarile sasesti cu biserici fortificate din Transilvania, bisericile din Bucovina, manastirea Hurezi, centrul istoric al orasului Sighisoara, cetatile dacice din Muntii Orastiei si Delta Dunarii. Mai putin cunoscute, sapte dintre asezarile sasesti cu biserici fortificate transilvanene au fost trecute in 1993 pe lista patrimoniului mondial: Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor si Viscri.   

Ministerul Culturii a avut excelenta idee de a scoate – si va aparea in curand – o carte neagra a patrimoniului din Romania. Pana atunci, cand vom vedea si care sunt acele monumente si situri mai putin norocoase, merita sa profitam de frumusetea monumentelor sus-mentionate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă