În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, un general britanic a încercat să negocieze înarmarea regimului de la Vichy, se arată într-un document recent descoperit, conform BBC News.
Relaţiile dintre Franţa şi Marea Britanie erau încordate încă din 1940, când premierul englez Winston Churchill, încercând să împiedice ca navele franceze să încapă pe mâna germanilor, a dat ordin Marinei Regale să scufunde mai multe nave franceze pe coasta Algeriei şi provocând moartea a 1.300 marinari francezi. Ca răspuns, guvernul de la Vichy a rupt relaţiile diplomatice cu englezii şi a bombardat Gibraltarul.
În decembrie 1941, Churchill şi-a manifestat public dispreţul faţă de aşa-zisul regim neutru de la Vichy, care colabora cu naziştii şi care, în cele din urmă, a deportat voluntar evreii în Germania. Pe de altă parte, nici generalul Charles de Gaulle (ulterior, după război, devenit preşedinte al ţării) nu era privit cu ochi mai buni de autorităţile de la Vichy, după ce a zburat în Marea Britanie şi a organizat o rezistenţă, după căderea Franţei.
Iar Maresalul Petain, conducătorul regimului de la Vichy, încă era privit ca un erou al Marelui Război- oamenii îl vedeau ca pe o pavăză în calea regimului nazist.
Totuşi, nici unul nu ştia de întâlnirea secretă de la Londra, din 1941, dintre un militar din guvernul de la Vichy şi un general britanic. Propunerea dscutată în ’41 a fost aprobată un an mai târziu, în mai 1942, de generalul Alan Brooke, şeful Statului Major Imperial.
Conform înţelegerii, Marea Britanie trebuia să înarmeze trupele de la Vichy, care urmau să se alăture Aliaţilor care aterizau la Bordeaux şi La Rochelle. La vremea aceea, Anglia nu avea legături militare cu Vichy-ul, iar forţele ei se luptau cu trupele lui Petain în Madagascar.
Profesorul Eric Grove, de la Universitatea din Salford, care a descoperit documentele, spune că a fost uluit. „Noi ne luptam cu trupele de la Vichy în 1941, în Siria şi în mai 1942, în Madagascar. Şi acum vine vorba de înarmarea oamenilor în Franţa. Planul acesta a fost sprijinit şi de şeful Statului Major francez şi de generalul Weynard, care era un general francez cu o reputaţie foarte bună. Voiau să înarmeze opt divizii franceze, care să participe la eliberarea Franţei„, a punctat istoricul Eric Grove.
Max Hastings, expert în Al Doilea Război Mondial, consideră că Churchill nu ar fi reacţionat prea bine dacă ar fi aflat că i s-a ascuns un plan atât de important. „Fără îndoială, cel mai fascinant aspect al documentului este că se menţionează clar să nu i se spună premierului„, explică istoricul pentru BBC.
Cel mai probabil, nici Churchill, nici de Gaulle nu au avut vreodată habar de existenţa acestui plan, consideră istoricii.
Totuşi, când americanii au aterizat în teritoriile din Africa de Nord, ocupate de regimul de la Vichy, din noiembrie 1942, planul secret era gata îngropat. Faptul că regimul de la Vichy nu s-a putut opune Aliaţilor a determinat Germania să invadeze Franţa, iar regimul Mareşalului Petain nu mai era în poziţia de a face înţelegeri cu cineva.
Însă istoricii atrag atenţia asupra felului în care ar fi evoluat istoria, dacă înţelegerea secretă din 1942 ar fi fost onorată: generalul Giraud, al regimului de la Vichy, şi nu Charles de Gaulle ar fi preluat conducerea forţelor franceze în Africa de Nord, în 1943. Astfel, după război, soarta Franţei ar fi fost cu totul alta, explică istoricii.
Citiţi pe larg despre confruntările din cel de-Al Doilea Război Mondial aici.