Acum cateva zile Parintele Galeriu ar fi implinit 90 de ani, fapt pentru care a fost comemorat la biserica Sf. Silvestru. Mi s-au intamplat doua lucruri speciale legate de acest reprezentant nonconformist al crestinismului ortodox contemporan. Nonconformismul este mai degraba regula decat exceptia in cazul marilor duhovnici, chiar daca traseul lor presupune etape bine ancorate in Traditie.
Intai, un fapt povestit de cineva apropiat mie. Dincolo de apetenta sa speciala pentru tot ceea ce insemna stiinta contemporana si relatia acesteia cu teologia crestina, Pr. Galeriu era si un mare duhovnic. Prietenul meu mi-a relatat despre intalnirea sa cu un alt urias al ortodoxiei, Pr. Cleopa, si despre binecuvantarea primita de la acesta. Nu avea habar ce inseamna binecuvantarea, nici ce avea sa se-ntample, pur si simplu era pe atunci un tanar deloc obisnuit cu cele ale bisericii si delasator. Sa fi fost "energie", "forta", "har" ceea ce a primit? – nu stim nici noi, ar insemna sa batem campii incercand astfel de definitii. Cert este ca, timp de cateva saptamani, a simtit ca "zboara", dupa ce Pr. Cleopa a asezat mana pe crestetul sau! Ei bine, mi-a spus omul, i s-a mai intamplat o singura data acest lucru, cu o intensitate asemanatoare, cand, in fuga, a trecut pe langa Pr. Galeriu iar acesta l-a binecuvantat parinteste…
Cealalta experienta am trait-o personal avand sansa sa intermediez cateva vizite ale doamnei Annick de Souzenelle la Pr. Galeriu. Acesta stia bine ce personalitate exceptionala este doamna, ii studiase cartile, ii stia traseul: in urma cu vreo 50 de ani trecuse de la catolicism la ortodoxie "tocmai pentru a deveni o mai buna catolica". Acum, la prima intalnire, Annick de Souzenelle avea deja peste 75 de ani iar Pr. Galeriu vreo 80. Doi batranei care au discutat pe teme teologice la fel de intens precum tinerii studenti… Acelasi lucru s-a petrecut in anii urmatori cand doamna de Souzenelle a revenit in Romania. Dupa pelerinaje pe la manastiri si intalniri cu marii duhovnici, dupa conferintele pe care le-a tinut la facultatile de teologie ortodoxa din Sibiu, Iasi si Bucuresti, de fiecare data tinea sa-l revada si pe Pr. Galeriu cu care avea importante discutii la care am fost martor. Stralucit hermeneut al textelor biblice, in carti care au facut-o celebra, Annick de Souzenelle arata undeva ca unul din intelesurile cuvantului "varsta" in limba ebraica este acela de "bucurie" – cu cat inaintezi in varsta, spiritual vorbind, ar trebui sa fii mai plin de bucurie…
Pentru mine intruparea acestui fapt a insemnat tocmai Pr. Galeriu. Bucuria cu care reusea sa vorbeasca si babelor, si intelectualilor, te molipsea si pe tine, fie ca erai de acord, fie nu cu ceea ce sustinea. In el am regasit dimensiunea profunda a crestinismului deplin asumat. si este vorba nu despre orice fel de bucurie, ci depre ceea ce scrierile patristice numesc bucuria lui Hristos.