17.8 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRevelionul la tara, cu pret de Viena

Revelionul la tara, cu pret de Viena

» Pentru a putea petrece Anul Nou intr-o pensiune la tara trebuie sa scoti din buzunar cel putin 300 de euro.

» Cu aceeasi suma poti da o fuga intr-o capitala europeana pentru un revelion pe cont propriu sau chiar printr-o agentie de turism.

» Cu toate acestea, autoritatile sustin ca doar cu noroc ai mai putea gasi un loc de cazare la o pensiune agroturistica, majoritatea fiind inchiriate cu luni inainte.

In zone precum
muntii Apuseni, Maramures, Sighisoara, Bucovina, Sibiu, Rucar, secuime, pachetele pentru petrecerea Anului Nou concureaza ca pret cu destinatii precum Turcia, Grecia, Malta, Austria sau Cehia. In ambele cazuri exista plusuri si minusuri. Frumusetea peisajelor autohtone si cunoasterea unor traditii pastrate cu greu se platesc cu minimum 10 milioane de lei plus nervii tociti de o infrastructura care face din drumul pana la pensiuni un calvar. Daca decizi sa pleci "afara", cu aceiasi bani, trebuie sa lasi mofturile acasa. Distanta este mare, in hoteluri ai putea avea surprize in privinta confortului si a curateniei, iar comesenii s-ar putea dovedi prea galagiosi.
O alternativa o reprezinta petrecerea revelionului pe strazile si in cluburile din Austria, Turcia, Ungaria. O camera se inchiriaza la Budapesta cu 60 de euro pe noapte, iar la Istanbul cu 50 de dolari. Daca alegi sa stai acasa in noaptea dintre ani, cu banii economisiti poti petrece o saptamana, in luna ianuarie, cand preturile scad vertiginos, in aproape orice oras al Europei occidentale. Sau poti alege sa petreci Anul Nou tot in ianuarie la aceeasi pensiune rurala, dar la sfert de pret.

Obiceiuri si mancare ca la mama acasa
Exemplele care urmeaza au fost luate aleator dintre cele cateva mii de pensiuni din Romania. La "Perla Brazilor" din Bucovina, in apropiere de Manastirea Moldovita, oferta ne este prezentata chiar de catre proprietari: "In total veti fi 40 de persoane, iar disponibile mai sunt doua camere cu pat dublu si doua apartamente. Pretul este de 13,5 milioane pentru cinci nopti si mancare inclusa. Avem program divers, zilnic. Intr-una din zile vom merge cu saniile la taierea porcului. De Revelion vom avea o orchestra, dansuri populare cu copii din sat, foc de tabara. Veti avea acces la piscina si sauna. In pret intra bautura, dar numai la taiatul porcului si de Revelion. In rest, alcool mai puteti aduce de acasa". In Maramures, la sase kilometri de Manastirea Barsana se afla pensiunea "In poiana". Afam ca inca mai sunt locuri disponibile, dar pentru rezervare trebuie sunat la o agentie turistica din Baia Mare. Un pachet de cinci nopti costa aproape 11 milioane de lei. "Oferim demipensiune, adica doua mese pe zi. Am luat aceasta decizie pentru ca anul trecut am aruncat mancarea. Lumea se trezeste abia la zece si sare peste micul dejun. Asa ca oferim doar doua mese, dar daca cineva vrea un aperitiv, nu e nici o problema", aflam de la pensiune.

500 de euro all-inclusive
In Albac, in Muntii Apuseni, patroana de la pensiunea "Poiana Verde" recunoaste ca pretul pentru patru nopti de cazare poate parea mare, dar mancarea, distractia, frumusetea si pitorescul locurilor sunt incluse. "Nu trebuie sa va aduceti nici mancare, nici cafea, nici suc, nimic. Suma este de 18 milioane de persoana. Intr-o zi o sa iesim cu sania si veti avea parte de alte surprize. Acum mai sunt locuri, dar de revelion vor fi ocupate toate cele 16 camere. In total, veti fi 32."
In aceeasi zona, pensiunea "Vila Rustica" ofera cinci nopti de cazare cu demipensiune la 1.000 de lei. Tot in Apuseni, la cabana Vartop, pachetul de patru nopti de cazare, cu toate mesele incluse, costa 1.570 de lei noi. In acest pret intra si accesul gratuit la teleschi.
La Biertan, langa Sighisoara, oferta este mult mai atractiva pentru turisti si pare imposibil sa mai gasesti o camera libera. De la "Pensiunea Unglerus" am aflat ca ultimul pat "s-a dat" in septembrie, iar patru nopti de cazare, cu mic dejun si cina, costa 750 de lei noi.
"Vila Elena" din Poiana Tapului mai era disponibila in urma cu o saptamana si putea fi inchiriata pentru cinci nopti cu 3.000 de euro. Capacitatea de cazare este de patru locuri. La pensiunea Cristina din Busteni, Revelionul se petrece cu 9 milioane, iar la Casa Iurca din apropiere de Sighetu Marmatiei – cu 1.400 de lei. Dupa cum se vede, ofertele pentru petrecerea Revelionului la o pensiune sunt numeroase. si generoase. Decizia tine de buzunarul si de dispozitia fiecaruia.

"Gradul de ocupare este de 80%"
Irina Sava, secretarul general al Asociatiei Nationale de Turism Rural, spune ca in acest an pensiunile au fost aproape mereu pline: "Gradul de ocupare a pensiunilor pentru Revelion este de 80-85%, iar pentru Craciun – de 60-75%. Vin 80% romani si 20% straini. In acest moment, asociatia pe care o reprezint numara 3.500 de proprietari de pensiuni ca membri". Daca au crescut preturile fata de anul trecut? Se pare ca da, dar si motivele ar fi intemeiate. "Mancarea se face in casa, dar pentru asta ai nevoie de ulei, unt si alte ingrediente. Apoi, nu se folosesc doar alimente din gospodaria proprie, ci si unele ce trebuie cumparate. Iar preturile la alimente au sarit in aer in ultima vreme. Totusi, tarifele au ramas aceleasi ca anul trecut in unele zone precum Brasov sau Valea Prahovei", spune Irina Sava. "Pachetul standard este de cinci zile, patru nopti, pensiune completa, trei mese, la care se adauga masa festiva. Preturile incep de la 250 de euro, iar o medie sa zicem ca ar fi de 350 euro, dar variaza in functie de facilitati, zona de amplasament a pensiunii, programul oferit. Se prefera zonele unde traditiile s-au pastrat mai bine: Maramures, Bucovina, Marginimea Sibiului, Covansa, Harghita, Transilvania", precizeaza secretarul general.

» Forumistii: "Revelionul o sa-l petrecem In ianuarie"

Alegerea unei pensiuni pentru petrecerea Revelionului nu este o treaba usoara. Iar discutiile pe forumuri se poarta in contradictoriu. "Poti gasi ceva frumos in Romania pentru Revelion, insa preturile ne omoara. De exemplu, la o pensiune completa se poate ajunge la 500 euro de persoana pentru cinci nopti. Daca nu ti se pare mare suma asta, o sa gasesti multe variante si ai de unde sa alegi", spune Vlad.
"Eu caut o vila cu 10 camere, fara meniu inclus, poate doar cu masa de Revelion… Am cautat 6 ore incontinuu si nu am gasit nimic sub 250/camera/noapte. si 200 de lei mi se pare mult pentru o pensiune care costa, in restul anului, 70/lei/noapte", spune Edi. Pe un forum de turism, Cristina a gasit solutia ideala: "Anu’ asta, noi am hotarat sa stam acasa, adica… la unul acasa, sa ne intalnim cativa prieteni; de mancat o sa fie, de baut iarasi… iar de plecat vom pleca din 4 ianuarie, cand se termina cu scorurile astea si zarva aceea mare de Revelion". Eon raspunde ca "se va urca in masina si va pleca de nebun cu iubita prin Europa". Nici Miruna nu pare prea incantata.
Elena a sintetizat dilema privind Revelionul: "Eu m-am apucat sa caut din timp, din doua motive: la sfarsitul lunii octombrie anul trecut nu mai erau locuri nicaieri si doi – preturile sunt mari, cu tendinte astronomice, in jurul sarbatorilor. Noi am fi vrut sa mergem la Borsa, dar din cate am aflat in urma telefoanelor, preturile sunt destul de mari si cer sa vii cu un grup intreg, ca sa nu se deranjeze cu mai multe familii. In afara e problema distantei destul de mari si de curand au inceput toate agentiile sa umfle preturile nejustificat si sa te oblige sa dai 100 de euro de persoana numai pentru masa de Revelion".

» Valea Prahovei, la pret de Dubai

De cativa ani, Valea Prahovei a ajuns sa concureze destinatii turistice exotice in ceea ce priveste pretul platit pentru petrecerea sarbatorilor de iarna. Anul acesta, un pachet pentru Revelion, de sapte nopti, in Poiana Brasov, care include cazarea intr-o camera standard doar cu mic dejun inclus, costa aproximativ 1.500 de euro. Distractia si celelalte mese te duc, rotunjit, la peste 2.000 de euro. Cu acesti bani ai, insa, de unde alege pentru un Revelion departe de Romania, in Dubai, Venezuela, Hong Kong, Republica Dominicana, Caraibe, Iordania.

Cele mai citite

România, printre ultimele în UE la colectarea deșeurilor electronice: doar 31,7% reciclate în 2021, față de ținta de 65%

România s-a clasat în 2021 printre ultimele țări din UE în ceea ce privește colectarea deșeurilor din echipamente electrice și electronice (DEEE), cu un...

Nicolae Ciucă are un plan pentru relansarea industriei românești: „România produce”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă că i-a cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să prezinte şi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL planul...

Atacatorul de la Palatul Parlamentului a fost prins într-o cameră de hotel din București

Bărbatul suspectat de comiterea atacului de la Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București, marți seară. Acesta ar suferi de depresie și...
Ultima oră
Pe aceeași temă