Turismul românesc de la Marea Neagră a primit o lovitură grea în acest sezon: tour-operatorii germani au retras toate charterele pe relaţia Constanţa.
Tour-operatorii germani au anulat toate cursele charter, din această vară, spre litoralul românesc. Măsura vine după ce autorităţile s-au străduit să-i readucă pe piaţa românească. „TUI nu a mai fost sprijnit. Angajamentele pe care ministerul şi le luase, că vor continua sprijinul pentru Air Berlin, nu au mai fost respectate. Nu avem charter de pe Germania“, a explicat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral Delta Dunării. Turişti din Germania mai pot ajunge pe litoralul românesc absolut întâmplător şi în mod singur individual, dacă găsesc o ofertă şi li se pare interesantă. Nu vor exista curse charter.
Semnele unui dezastru anunţat
România nu mai apare în cataloagele TUI încă de la sfârşitul anului trecut, ci numai în produsele online. Aceasta este a doua oară când tour-operatorul renunţă la România. S-a mai întâmplat în 2006, când decizia a fost motivată de condiţiile proaste de cazare, de preţurile mari, de zgomot, lipsa curăţeniei din staţiuni şi de prezenţa la tot pasul a câinilor fără stăpân. În 2009 a revenit, după ce a semnat un contract cu MDRT. Corina Martin susţine că piaţa germană este considerată una tradiţională pentru litoralul românesc. „Dacă TUI s-ar retrage din România, sigur că de aici încep foarte multe probleme, aşa cum s-a întâmplat acum şase ani, atunci când a început acel scandal al plajelor“, spunea ea anul trecut, în calitate de preşedinte al ANAT. Cataloagele tipărite ale TUI au tiraje de milioane de exemplare şi se difuzează în mai multe ţări.
Ce a promis de fapt Guvernul
Cauzele pentru care TUI a părăsit România nu sunt cunoscute. Surse oficiale au declarat pentru Mediafax, încă de anul trecut, că o serie de promisiuni făcute de MDRT în ultimii ani nu au fost încă onorate. „Printre altele, s-au promis în toamna anului trecut investiţii în promovarea României în Germania în valoare de 3 milioane de euro în următorii doi ani şi nu s-a făcut nimic“, susţine sursa citată. Alte informaţii susţin că acest sprijin ar fi însemnat şi alocaţii financiare pentru susţinerea charterelor.
Promisiunile Thomas Cook
Singura speranţă pentru turişti germani pe litoral vine de la grupul Thomas Cook, care a anunţat că va trimite prin intermediul brandului Neckermann peste 7.500 de turişti pe litoralul românesc.
Ministrul Turismului a fost informat în acest sens de compania care reprezintă în România concernul. Într-un comunicat de presă al ministerului se arată că dintre cei peste 7.500 de turişti care vor veni în această vară pe litoralul românesc prin Neckermann, majoritatea sunt din Germania, dar şi din Polonia, Cehia şi Ungaria. „Aşa spun ei. Au promis şi anul trecut…“, au comentat reprezentanţii turismului din Mamaia.
Filiera arabă
Singura cursă aeriană directă de pe Constanţa spre o destinaţie externă este, deocmadată, un low cost către Italia. „Nu avem însă mari angajamente cu tour-operatorii italieni“, a spus Corina Martin. Tot ea afirmă că se încearcă aducerea de turişti arabi pe litoral. „În perioada 24-25 mai, la invitaţia Asociaţiei Litoral Delta Dunării, tour operatori din Emiratele Arabe Unite, plus jurnalişti, vor vizita staţiunea Mamaia, apoi vor merge în Bucureşti, Sinaia şi Poiana Braşov. Încercăm să aducem Fly Dubai pe aeroportul din Mihail Kogălniceanu“, a spus ea. Acest proiect nu poate fi pus însă în practică în acest an.
Fără date exacte
Câţi turişti străini vin pe litoralul românesc? Autorităţile nu au statistici exacte privitoare la acest număr. Există câteva date la Institutul Naţional de Statistică, dar sunt vechi şi nimeni nu ştie dacă sunt exacte. Cert este că străinii care vin aici reprezintă circa 5% din totalul turiştilor. Aceasta este şi estimarea Asociaţiei Litoral Delta Dunării.