Guvernul a decis, miercuri, ca şi ziua de vineri, după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, să fie zi liberă. Astfel, numărul zilele nelucrătoare programate în 2013 a ajuns la 15, cel mai mare din ultimii ani. Cine sunt românii care se bucură cel mai mult de pe urma acestor zile libere?
Oferirea de zile libere a devenit o preocupare semnificativă a guvernelor din ultimii ani, astfel că numărul acestora a crescut semnificativ. Dacă în 2010 erau doar 11 zile nelucrătoare pentru sărbătorile legale, dintre care doar patru au picat în timpul săptămânii, în 2013 situaţia este cu totul alta. La finalul anului trecut, Guvernul a anunţat că angajaţii vor avea 12 zi libere, iar opt dintre ele vor fi în timpul săptămânii. Ulterior, Executivul a decis suplimentarea cu încă trei zile nelucrătoare – 2 şi 3 mai şi 16 august, toate în timpul săptămânii.
Bucuria firmelor de turism…
Decizia Guvernului de a introduce o nouă zi liberă este primită cu bucurie de reprezentanţii firmelor de turism. Aceştia consideră că zilele libere sunt folositoare pentru turismul ţării.
“Agenţiile au pachete speciale, conjuncturale pentru asemenea zile, mai ales când se dau zile libere aproape de începutul săptămânii şi se pot crea minivacanţe“, a spus purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Adriana Caranfil, pentru România Liberă.
De asemenea, reprezentantul Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), Mihai Panciu, a susţinut că zilele libere oferite de Guvern sunt utile turismului când se anunţă cu suficient timp înainte ca să permită angajaţilor să-şi plănuiască minivacanţa, să rezerve locuri de cazare şi să economisească bani.
“Guvernul a anunţat că 16 august e zi liberă, dar sigur nu s-a ştiut nimic în instituţii până miercuri. Era util să se anunţe acum câteva săptămâni, fiindcă numărul nopţilor de cazare va creşte, în diverse staţiuni, dar nu semnificativ“, a spus Mihai Panciu.
…Şi nefericirea companiilor
Pe de altă parte, reprezentanţii sindicatelor, patronatelor şi experţii în resurse umane consideră că zilele nelucrătoare decise de Executiv sunt neprofitabile, mai ales că neacordarea acestora de către instituţiile de lucru se sancţionează cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
“E greu pentru profitul companiei să dai liber, cel puţin vara. Iarna e altceva, în construcţii sau agricultură nu se lucrează, se pot oferi cu uşurinţă zile libere, dar vara e mult mai complicat“, a explicat purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Dan Agaton, pentru România Liberă.
Reprezentantul ACPR a susţinut că doar angajaţii din sectorul bugetar şi hotelierii se pot bucura de suplimentarea zilelor libere oferite de Executiv. În sectorul privat nu se ţine cont de astfel de decizii guvernamentale pentru că firmele au de respectat anumiţi termeni contractuali, adesea cu dată scadentă ce nu poate fi amânată.
De aceeaşi părere este şi expertul de resurse umane Mădălina Uceanu, care a susţinut că deşi probabilitatea ca angajaţii din sectorul privat să aibă liber este foarte mică, profitul nu va fi acelaşi ca într-o zi obişnuită, nici dacă se recuperează în altă zi.
“Este normal să oferi poduri la sărbătorile legale, dar prea multe strică deoarece se adună zile productive în minus“, a declarat Mădălina Uceanu pentru România Liberă.
Europenii ne întrec la zile libere
La nivel european, România se află pe locul 23 din 28 la zile libere, cu 29 de zile nelucrătoare realizate din concediul de odihnă şi sărbătorile legale. În 2013, pe primul loc stau germanii, cu 40 de zile libere, urmaţi de italieni şi francezi, cu 39 de zile.