Proprietarii garsonierelor şi apartamentelor cu două camere din Timişoara au reuşit anul acesta să-şi vândă cel mai uşor locuinţele, potrivit unui studiu semnat Darian. Şi aceasta, deoarece pe piaţa imobiliară timişoreană acestea sunt cele mai tranzacţionate.
Aproape jumătate din apartamentele noi construite şi din cele ce vor fi livrate pe piaţa timişoreană sunt cu două camere, potrivit unui studiu semnat Darian.
Un sfert din apartamentele noi sunt cu trei camere, iar 22% au o singură cameră. Cele cu patru şi cinci camere, precum şi apartamentele tip penthouse deţin o pondere redusă, între 1 şi 3% din total. În ceea ce priveşte preţurile apartamentelor noi, acestea au cunoscut o evoluţie medie de -4% în semestrul II al anului curent comparativ cu ultimul semestru al anului 2009, preţul mediu în acest semestru fiind de aproximativ 990 euro/mp suprafaţă utilă. Cele mai mici preţuri medii în cazul locuinţelor noi au fost de aproximativ 900 euro/mp suprafaţă utilă, în timp ce cele mai ridicate preţuri au atins 1.115 euro/mp suprafaţă utilă. „Din analiza în funcţie de numărul de camere rezultă că cel mai mult au scăzut apartamentele cu două camere (5%), iar cea mai redusă evoluţie au cunoscut-o apartamentele cu cel puţin patru camere (-2,8%). Preţurile apartamentelor noi din Timişoara sunt, în medie cu numai 3,2% mai mari decât cele ale apartamentelor vechi”, reiese din acelaşi studiu.
Locuinţe vechi
În Timişoara apartamentele vechi au scăzut, comparativ cu semestrul II 2009, în medie cu 5%, preţul mediu la nivelul municipiului fiind de aproximativ 915 eur/mp suprafaţă utilă.
Cele mai scumpe apartamente vechi din oraş sunt cele cu suprafeţe mici din zona ultracentrală a oraşului, unde media pentru această zonă este de 1.050 euro/mp suprafaţă utilă, în scădere cu 9% faţă de semestrul II 2009.
Cele mai ieftine apartamente se găsesc în zona Şagului, unde apartamentele cu suprafeţe de peste 60 de mp utili ajung până la un minimum de 750 eur/mp suprafaţă utilă, media în această zonă fiind însă de aproximativ 844 euro/mp suprafaţă utilă, în scădere cu 5% faţă de ultimul semestru al anului 2009. Cea mai mare evoluţie negativă a fost înregistrată la apartamentele cu o cameră (-8,8%), iar cea mai mică, la apartamentele cu peste patru camere (-6,0%)”, mai aflăm din analiza Darian.
Piaţa spaţiilor de birouri
În mod uzual, contractele de închiriere se încheie pe o perioadă cuprinsă între doi şi cinci ani, iar suprafeţele solicitate de clienţi pentru închiriere sunt cuprinse între 100 şi 300 mp.
Cele mai căutate destinaţii pentru birouri sunt cele situate în zonele ultracentrale ale oraşului (zona Cetate), de obicei în clădiri istorice, caracterizate prin dimensiuni reduse şi infrastructură complexă, dar, din păcate, confruntate cu o lipsă acută a spaţiilor de parcare. Tot în zona ultracentrală a oraşului se află situate şi primele clădiri de birouri de clasă A din Timişoara.
Zonele ultracentrală şi centrală sunt cele cu cel mai scăzut grad de neocupare, aflându-se printre puţinele unde încă există potenţial pentru preînchirieri de birouri. Gradul mediu de neocupare pentru clădirile de birouri se situează între 20 şi 25%.
Piaţa spaţiilor comerciale
Cele mai căutate destinaţii sunt cele situate în zonele ultracentrale ale oraşului (zona Cetate) şi zonele adiacente caracterizate prin dimensiuni reduse şi infrastructură complexă. Companiile care aleg să-şi deschidă un spaţiu în astfel de spaţii sunt cele cu număr mic de angajaţi.
Dinamica preţului de închiriere nu a înregistrat modificări semnificative, scăderile fiind între 15% şi 20%, per ansamblu, comparativ cu 2009.
Piaţa terenurilor
Trendul de scădere la terenurile din Timişoara a continuat şi în primul semestru din anul 2010, comparativ cu semestrul precedent, această evoluţie fiind de aproximativ -12%.
Cea mai mare scădere de preţ, de aproximativ 20%, au cunoscut-o terenurile cu regim de înălţime mediu şi cele industriale situate în zonele periferice ale oraşului.