Alegere. Faptul ca exista finantare nu inseamna ca este usor de ales locuinta potrivita, mai ales in conditiile unei oferte diversificate.
Casa pe pamant sau apartament la bloc? Multi isi pun aceasta intrebare atunci cand decid sa-si achizitioneze o locuinta. In prezent, data fiind si scaderea preturilor la terenuri, cel putin in zonele limitrofe ale Capitalei, si a preturilor materialelor de constructii, cele doua tipuri de proprietati au ajuns la valori, in unele cazuri, aproximativ egale. Motivele pentru care o persoana opteaza pentru una dintre cele doua locuinte sunt diverse.
Casa pe pamant, confortabila si sigura
Alexandru Murar este un tanar bucurestean care a ales sa-si cumpere un teren si sa-si construiasca o casa in regie proprie. "In prezent, sunt cu casa «la rosu» si, privind in urma, la costurile de pana acum, imi dau seama ca am cheltuit o suma aproximativ egala cu valoarea unui apartament cu trei-patru camere localizat intr-un cartier marginas al orasului, in timp ce casa pe care am construit-o, pe langa faptul ca am realizat-o dupa propriul gust, este mult mai spatioasa", spune tanarul.
Pe de alta parte, el adauga ca nu este deranjat de zona aleasa, respectiv Branesti. "Multe persoane din jur m-au intrebat de ce am ales aceasta zona, in loc sa-mi cumpar un apartament in oras. Raspunsul este simplu: chiar daca in prezent nu vorbim de o zona bogata in facilitati de genul spital, supermarket sau altele, directia orasului va fi aceea de a se dezvolta radial, asadar, in cinci-sase ani, respectiva zona va arata cu totul altfel", adauga Alexandru.
In acelasi timp, mai este si motivul reprezentat de siguranta, o casa pe pamant fiind mai usor de parasit in cazul unui cutremur sau incendiu, comparativ cu situatia in care, sa zicem, ati locui la etajul zece al unui bloc. Mai exista si confortul, spune tanarul, intr-o curte avand loc pentru garaj, un mic spatiu verde, un loc de joaca pentru copii, dar si o zona unde te poti relaxa la un gratar cu prietenii, adauga tanarul.
Apartament la bloc, acces rapid la facilitati
Spre deosebire de Alexandru, Bogdan Paunescu, un alt tanar din Capitala, a ales sa-si cumpere un apartament la bloc, de patru camere, in cartierul Berceni. "Am ales aceasta varianta pentru ca sunt un om al orasului, in sensul ca am nevoie sa fiu in apropierea tuturor facilitatilor, cum ar fi posta, metroul, politia, spitalul sau supermarketul. Localizarea acestora in apropierea casei mele imi da un sentiment de siguranta si ma mentine conectat la ritmul citadin", isi motiveaza Bogdan optiunea. Tanarul ne-a explicat ca, atunci cand a decis sa schimbe locuinta anterioara, a luat in calcul si varianta unei case pe pamant, insa era constient ca asta inseamna "un stres in plus", adica "gasit muncitori, supravegheat lucrari, drumuri pe la toate autoritatile si agentiile pentru tot felul de documente si autorizatii".
"Majoritatea cumparatorilor stiu exact ce vor"
Daniel Zamfirescu, consultant imobiliar al agentiei Perfect House, spune ca cele mai multe dintre persoanele care cer ajutorul agentiilor imobiliare in vederea identificarii unei locuinte stiu exact ce vor atunci cand discuta cu reprezentantii acestora. "Categoria celor indecisi are un numar mic de membri, majoritatea clientilor avand deja, in momentul in care trec pragul agentiei, o idee clara asupra locuintei care li se potriveste", spune consultantul.
El adauga ca nu exista un portret anume pentru a-l descrie pe fiecare dintre clientii care opteaza pentru una sau cealalta varianta de locuinta. "Exista atat tineri, cat si persoane mai in varsta, care prefera linistea si spatiul larg al unei case pe pamant, dar si oameni care aleg sa ramana aproape de ritmul alert al orasului", precizeaza Daniel Zamfirescu. Consultantul previzioneaza ca, in viitor, vom asista la o reorientare, in special a generatiei tinere, catre casele pe pamant, mai ales ca orasul va "inghiti" zonele care acum sunt considerate in afara sa, dar localizate la maximum 15-20 km de limitele sale.
Valorile aproximative ale locuintelor
Casa lui Alexandru Murar are doua niveluri totalizand 200 mp plus o mansarda de aproximativ 50 mp. Costul total al investitiei, reprezentat de pretul terenului, autorizatii, proiect si constructia propriu-zisa, se ridica la aproximativ 125.000 de euro, cu precizarea ca locuinta a fost ridicata «la rosu» inainte de ieftinirea materialelor.
Apartamentul lui Bogdan Paunescu are patru camere si o suprafata de 90 mp, pretul de achizitionare fiind, in noiembrie 2007, de 100.000 de euro.