4.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCu cât s-au ieftinit apartamentele din Bucureşti

Cu cât s-au ieftinit apartamentele din Bucureşti

Apartamentele noi şi cele vechi s-au devalorizat la fel de mult în ultimii ani, reiese dintr-o analiză imopedia.ro care a luat în calcul preţul mediu al locuinţelor din Bucureşti începând din ianuarie 2008 până în decembrie 2010. Concret, datele arată că locuinţele din blocurile vechi s-au ieftinit în ultimii trei ani cu 40%, în timp ce apartamentele noi au cunoscut o scădere de 39%.

„Studiul imopedia.ro arată declinul puternic înregistrat de segmentul rezidenţial al pieţei imobiliare de la debutul crizei. Este interesant de observat evoluţia din lunile iunie-iulie 2009, când valorile au avut o tendinţă crescătoare. Perioada coincide cu lansarea programului Prima Casă, însă optimismul proprietarilor a fost doborât de realitatea pieţei, care a demonstrat că preţurile nu erau în concordanţă cu nivelul cererii, acestea continuându-şi declinul”, explică Răzvan Muntean, manager general, imopedia.ro.

În ianuarie 2008, criza financiară părea că nu poate atinge România, iar preţurile anunţate de proprietari indicau un nivel de 1.927 euro/mp pentru apartamentele vechi, respectiv 2.190 euro/mp pentru cele noi.

Lunile februarie şi martie din 2008 au adus uşoare creşteri pe piaţa locuinţelor vechi. Pe segmentul nou, la final de martie, preţurile înregistraseră o scădere de aproape 30 euro/mp faţă de prima lună din an. Aprilie însă a adus o creştere de preţ pentru locuinţele noi. Începând cu luna august 2008, criza imobiliară începe să se simtă şi pe piaţa din România. Din această lună şi până la finele anului 2008, preţurile au tot scăzut pe piaţa locuinţelor vechi. Astfel, sfârşitul anului 2008 a adus o scădere de 13% pentru cele vechi şi de 10% pentru cele noi.

În ciuda lansării programului Prima Casă, anul 2009 a fost cel mai slab pentru proprietarii de apartamente din Bucureşti. Unităţile vechi s-au devalorizat cu 20%, iar cele noi cu 19%. Concret, dacă la începutul lui 2009 metrul pătrat într-un apartament vechi se vindea cu 1.558 euro, la sfârşitul anului proprietarii cereau în medie 1.247 euro/mp. În ceea ce priveşte locuinţele noi, datele imopedia.ro arată că, în ianuarie 2009, preţul mediu a fost de 1.827 euro/mp, iar în decembrie, de 1.480 euro/mp.

În 2010, locuinţele au continuat să se devalorizeze, însă într-un ritm mai lent. Apartamentele vechi au avut o scădere de 7%.

Anul trecut, pe segmentul locuinţelor vechi, martie este singura lună în care s-a înregistrat o creştere, însă nesemnificativă; în rest, fiecare lună din 2010 a adus o nouă scădere. La începutul anului trecut, preţul mediu a fost de 1.238 euro/mp, urmând să ajungă la 1.150 euro/mp, în decembrie.

Anul trecut s-a înregistrat o premieră pe piaţa locuinţelor noi, preţurile pentru unităţile rezidenţiale noi, au scăzut pentru prima dată mai mult decât cele vechi, cu 8,6%. În cazul apartamentelor noi observăm că octombrie este singura lună din 2010 care a adus creşteri de preţ, de 10 euro/mp. În ianuarie 2010, preţul mediu a fost de 1.467 euro/mp, în timp ce finalul anului a adus o valoare medie de 1341 euro/mp.

Analiza imopedia.ro a fost efectuată coroborând datele din perioada ianuarie 2008 – decembrie 2010.
A fost studiată evoluţia preţurilor medii pe metrul pătrat pentru două tipuri de apartamente: cele construite până în anul 2004 (denumite vechi în comunicat) şi cele livrate din 2005 până în prezent (denumite noi în comunicat).

Cele mai citite

Președintele din Coreea de Sud se confruntă cu o posibilă destituire

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol se află într-o luptă intensă pentru a-și păstra funcția, după ce propriul său partid a început să se alinieze...

Autorul masacrului din mai 2023 din Serbia, condamnat la 20 de ani de închisoare

Un tribunal din Serbia l-a condamnat joi, 12 decembrie 2024, pe Uros Blazic la 20 de ani de închisoare pentru masacrul din mai 2023,...

Creșterea cazurilor de cancer colorectal la persoanele tinere, un fenomen global îngrijorător

Rata cazurilor de cancer colorectal este în creștere în rândul adulților tineri, sub vârsta de 50 de ani, un fenomen observat în multe țări,...
Ultima oră
Pe aceeași temă