-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCe obstacole exista in cursa pentru "Prima Casa"

Ce obstacole exista in cursa pentru „Prima Casa”

Situatie. Pentru a obtine creditul dorit, dosarul dumneavoastra va fi analizat atat
de reprezentantii bancari, cat si de cei ai Fondului de Garantare.

Pentru multi tineri, Programul "Prima Casa" constituie varianta optima pentru a achizitiona o casa. Creditele imobiliare au conditii greu de indeplinit, iar avansul in cazul ratelor direct la dezvoltator este foarte mare si nu si-l pot permite multi.
Catalin M. este un tanar bucurestean care a optat pentru contractarea unui credit prin Programul "Prima Casa". Dosarul l-a depus la BRD, in urma cu aproximativ trei saptamani, primind o preaprobare in vederea identificarii locuintei dorite. El ne-a spus ca, in prezent, analizeaza piata pentru a gasi cea mai buna oferta. Catalin a primit, din partea bancii, garantia ca suma va fi virata in contul vanzatorului la aproximativ o saptamana de la semnarea antecontractului. "Sper sa nu intampin probleme in cursul analizei care se efectueaza de catre Fondul de Garantare, independenta de cea a bancii", mai spune Catalin.

Si Maria A., din Targoviste, isi doreste o casa prin acest program guvernamental. Ea a fost la mai multe banci, unde a stat de vorba cu consilieri bancari, si a inteles ca nu poate sa acceseze un credit prin acest program deoarece nu are carte de munca, ci doar venituri obtinute independent, prin diferite contracte. "Am gasit insa o solutie pentru a ma inscrie in conditii. Voi infiinta o firma si imi voi face singura cartea de munca", spune bucuroasa Maria. Ea spera ca la anul se va muta in casa ei.

Cat dureaza aprobarea
In cazul CEC, spre exemplu, reprezentantii institutiei ne-au spus ca perioada de analiza a dosarului pentru contractarea unui credit prin Programul "Prima Casa" este de maximum 20 de zile lucratoare, respectiv o luna calendaristica, in timp ce, adauga consultantii, daca vorbim despre un credit ipotecar clasic, aceasta era de aproximativ 30 de zile lucratoare. Dobanda, in cazul CEC, este variabila pe intreaga perioada de creditare, fiind compusa din dobanda de baza, adica ROBOR 3 luni, si o marja de risc fixa, de 1,9 puncte procentuale pe an.

Pe de alta parte, Ruxandra Andrei, deputy general manager la FinZoom.ro, precizeaza ca procesul de aprobare a unui credit prin "Prima Casa" este unul mai complex decat cel urmat in cazul unui credit clasic. Astfel, dupa ce aplicantul aduce la banca dosarul cu toate actele cerute, acesta este analizat de institutie si, in cazul aprobarii, el este trimis spre analiza si Fondului de Garantare, care, la randul sau, in cazul unui rezultat pozitiv, trimite bancii contractul de creditare impreuna cu cel de ipoteca, documente care trebuie semnate de cele trei parti implicate: client, banca si Fondul de Garantare. Ruxandra Andrei adauga ca durata pe care brokerii de credite o estimeaza privind analiza dosarului va putea ajunge chiar si pana la 10 saptamani.

Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, spune ca, la fel ca si in cazul creditelor-standard, durata analizei dosarului pentru un credit "Prima Casa" este diferita de la banca la banca, in functie de resurse, fluxuri si mod de lucru. In plus, adauga ea, "la acest credit mai intervine si timpul de raspuns al Fondului de Garantare, care, declarativ, a fost comunicat ca fiind de cateva zile".
Cat despre gradul de interes starnit de "Prima Casa" printre romani, Anca Bidian precizeaza ca persoanele care cer ajutorul brokerilor de credite sunt foarte interesate, "dar putem masura cererea eligibila abia peste doua-trei luni".

Etapele pe care le parcurgeti
1. Mergeti la banca sa discutati cu un consilier, pentru a vedea daca va incadrati in conditii.
2. Identificati locuinta dorita.
3. Alcatuiti dosarului de aplicatie pentru credit.
4. Completati, la banca, o declaratie pe propria raspundere, in care aratati ca nu mai aveti nici un alt credit ipotecar in derulare si ca nu ati detinut si nici nu detineti vreo proprietate imobiliara.
5. Banca aproba creditul si transmite dosarul la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) in vederea obtinerii garantiei.
6. Dosarul de credit este analizat de FNGCIMM si se comunica bancii decizia de acordare a garantiei.
7. Banca evalueaza locuinta.
8. Se incheie si se cesioneaza in favoarea statului polita de asigurare extinsa pentru toate riscurile a imobilului finantat prin credit.
9. Se incheie contractul de garantare, contractul de ipoteca (in favoarea statului roman) si contractul de credit.  
10. Se vireaza banii in contul vechiului proprietar.
11. Se prezinta tuturor partilor implicate extrasul de Carte Funciara, cu ipoteca inscrisa in favoarea statului roman.

Sursa: Ruxandra Andrei, deputy general manager FinZoom

Platiti dupa aprobarea creditului
Nu este indicat sa achitati avansul sau sa va luati vreun angajament de plata pana in momentul in care nu aveti certitudinea ca dosarul dumneavoastra a trecut cu bine peste analiza financiara a bancii. Exista posibilitatea sa vi se aprobe o suma mai mica decat cea dorita, iar in situatia in care ati pornit negocierile cu un proprietar pentru o locuinta mai scumpa decat valoarea creditului ati putea avea surprize neplacute.

Sursa: Ruxandra Andrei, deputy general manager FinZoom

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă