-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCare este pretul corect al unei locuinte

Care este pretul corect al unei locuinte

Motiv. Un pret mai mic nu inseamna neaparat un discount, ci poate reprezenta un semn de realism.

De la o zi la alta intalnim anunturi de genul "vand apartament sub pretul pietei". Este oare aceasta varianta singurul mod de a vinde in contextul actual? Sau se cauta pretul corect?
In ultima perioada, EuroMetropola a cunoscut situatii de acest gen, cand apartamente cu 10-15.000 de euro mai ieftine decat pretul zonei au fost tranzactionate in cel mult o saptamana.
"Cerere de locuinte exista pe piata. Oamenii vor sa isi achizitioneze proprietati, iar un pret scazut reprezinta principalul factor de decizie. Cu cat proprietarii se vor adapta situatiei existente si vor solicita un pret avantajos, raportat la valoarea locuintei si a zonei, cu atat numarul clientilor va spori", sunt de parere consultantii companiei EuroMetropola.
Spre exemplu, garsonierele care se vand cu 50.000–55.000 de euro se tranzactioneaza in cel mult o saptamana la preturi de 39.000 de euro. Motivul pentru care proprietarii opteaza pentru scaderi de pret nu este generat de necesitatea urgenta de a vinde, ci pentru ca acestia devin mai realisti in ceea ce priveste pretul solicitat, adauga reprezentantii companiei imobiliare.

Nu numai zona conteaza

Pe de alta parte, Lucian Angheluta, inginer-arhitect la firma  A Klass Arhitecture, sustine ca multi proprietari nu sunt realisti atunci cand stabilesc pretul de tranzactionare si nu tin cont decat de "pretul zonei", ca element care influenteaza valoarea locuintei. "Pretul zonei reprezinta un termen general, se raporteaza poate chiar la un cartier intreg, insa, in particular, pretul trebuie stabilit si in functie de acces la utilitati si gradul de mobilitate pe care il va oferi cumparatorului", adauga arhitectul. El mai spune ca, daca vorbim de case, mai trebuie tinut seama si de structura, finisaje si alte elemente tehnice.
Acestei opinii subscrie si Teodor Mihu, consultant imobiliar al agentiei Perfect House, care adauga ca "in multe cazuri, proprietarii vin la agentiile imobiliare cu o oferta care necesita imediat corectii de pret, deoarece aceasta nu este una realista, stabilita luand in considerare elementele care tin de amplasament, anul fabricatiei sau imbunatatiri".


PREVIZIUNI

Conditiile atractivitatii

Preturile accesibile practicate pentru apartamentele vechi, precum si oferta modesta existenta vor conduce, treptat, la un echilibru pe piata, dar si la o usoara relansare a acestui segment. Cu cat preturile vor fi corelate cu puterea de cumparare a romanilor, cu atat piata imobiliara va deveni atractiva pentru potentialii clienti.

Sursa: consultantii EuroMetropola

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă