Clientii care au au facut plati, in baza unor antecontracte, pentru achizitionarea unei locuinte prin Programul "Prima casa" vor putea sa achizitioneze in continuare locuinta vizata, fara sa isi piarda banii, dupa cum a precizat in acesta dimineata, in plenul Senatului, premierul Emil Boc.
Seful Guvernului a spus, raspunzand unor intrebari ale senatorilor in timpul dezbaterilor la proiectul de lege pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara, ca Executivul va stabili un termen pana la care cei care au facut plati in baza unor antecontracte isi vor putea achizitiona locuinta.
Premierul a spus ca Guvernul intentioneaza restructurarea Programului "Prima Casa", lucru care va fi discutat astazi, de la ora 18:00, cu specialistii din domeniu. In aceasta modificare este inclusa si cresterea plafonului de indatorare a solicitantilor la peste 60.000 de euro.
Un caz concret
Ultima zi pentru Tiberiu M. in care poate semna actele pentru casa visata este 20 ianuarie. Dupa aceasta data, el risca sa piarda cei 2.550 de euro, avansul stipulat in antecontract, pe care l-a achitat deja vanzatorului. Tiberiu doreste sa-si achizitioneze un apartament de doua camere, in cartierul Bucurestii Noi-Pajura prin programul guvernamental "Prima Casa".
"Evaluarea a fost facuta de catre banca", a declarat Tiberiu, dupa ce a enumerat alte taxe pe care a trebuit sa le achite in vederea primirii unor acte legalizate sau dovezi. "Am la dosar patru declaratii pe proprie raspundere si am legalizat antecontractul de doua ori, pentru ca dupa evaluare s-a modificat suma contractata", a explicat cumparatorul. Daca dosarul lui nu ajunge in timp util la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Tiberiu va fi nevoit sa refaca toate actele si sa isi caute o alta locuinta. Totul, si fara 2.550 de euro in buzunar.
Intarzierea Guvernului
"Prima Casa" devine un vis irealizabil pentru cei mai multi dintre tinerii in cautarea primului camin. Birocratia greoaie, drumurile nesfarsite la banci, gasirea apartamentului au fost completate de la 1 ianuarie cu blocarea dosarelor la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Mai exact, reprezentantii FNGCIMM au anuntat ca nu mai primesc nici un dosar pentru Programul "Prima Casa", de la 1 ianuarie 2010, urmand ca bancile sa opreasca primirea oricaror documentatii sau efectuarea de calcule preliminare. Toate acestea, din cauza ca Executivul nu a dat la timp hotararea de guvern pentru prelungirea programului in anul 2010. "Neavand bugetul pe 2010, am fost obligat sa suspend «Prima Casa», conform legii", a declarat Aurel saramet, presedintele Fondului. saramet a lucrat impreuna cu reprezentantii Ministerului Finantelor la hotararea de guvern care va prelungi programul in 2010.
Blocarea Programului "Prima Casa" poate duce insa in acest moment la pierderea avansurilor date de catre cumparatori proprietarilor, o data ce le expira antecontractele. "Problema noastra cea mai mare o reprezinta actele care se schimba si cele care expira", explica un alt cumparator.
"Drumurile intre banci si Fondul de Garantare dureaza foarte mult, iar extrasele cartii funciare expira in doar 15 zile. Astfel, se poate depasi termenul antecontractului", a completat tanarul.
Pentru cei mai multi cumparatori, amanarea acestei decizii a Guvernului duce la pierderea unor sume semnificative din bugetul familiei. Pe langa avansul stipulat in antecontract si cheltuielile aferente pentru declaratiile pe proprie raspundere sau cele pentru cartea funciara, se mai adauga si mult timp pierdut pe la banci, notariate si pentru vizionarea de apartamente.
Situatia clientului Tiberiu nu este singulara. Alti nemultumiti au realizat o petitie adresata Guvernului, sustinuta de aproape 100 de semnatari, prin care solicita rezolvarea situatiei. Florin Ardelian, care este la cel de-al doilea dosar, a spus: "Desi am incheiat un antecontract pe o perioada de doua luni si jumatate, nu cred ca o sa ma incadrez cu timpul". Dupa ce primul dosar i-a fost aprobat prea tarziu de Fond, cel de acum i-a fost aprobat de catre BCR, banca de la care isi va primi banii, si urma sa fie trimis la FNGCIMM la inceputul acestui an. Data limita pentru el este 16 februarie. Dupa aceasta zi, Florin poate pierde 500 euro, avans pe care l-a dat pentru un apartament de trei camere in valoare de 56.000 de euro, situat in Timisoara.
"Pana acum am platit cam 100 de euro pentru taxe notariale si taxa de urgenta la extrasul de carte funciara", completeaza Florin.
Un client mai norocos
Sorin A., din Bucuresti, se poate considera mai norocos, deoarece nu si-a finalizat dosarul. Prin urmare, nu este in pericol sa piarda vreo suma mare, ci doar taxa de evaluare, in valoare de 357 de lei. "Astept cu interes ca guvernantii sa dea prelungirea programului si in 2010, pentru a semna antecontractul", spera Sorin, in timp ce ne asigura ca a lucrat personal la termenii din contract. Acesta va fi semnat pe o perioada de 60 zile, cu riscul de a pierde jumatate din avans in cazul anularii programului. "Deocamdata stau in stand-by", conchide Sorin, asteptand sa vada ce-l va sfatui consilierul sau de credite de la banca la care va contracta suma pentru apartament.
Bancile spera la efecte negative limitate
Cele 18 banci participante la "Prima Casa" sunt afectate si ele de situatia creata de Executiv, din cauza ca isi pot pierde clientii, care sunt pretiosi la acest inceput de an. "Speram ca efectele negative sa fie limitate", a declarat Mihai Simionescu, managerul Departamentului credite garantate, Raiffeisen Bank. Referindu-se la documentele depuse la dosar, care pot expira in perioada aceasta, Simionescu precizeaza: "Declaratiile vor fi considerate valabile la reluarea programului. Singurul document ce va trebui reinnoit este extrasul de Carte Funciara, in functie de data la care va fi reluat programul «Prima Casa»". In schimb, Aurel saramet a precizat ca spera ca se vor gasi solutii generale pentru continuarea procedurilor de creditare in cazul actelor deja centralizate.
Modificari
"Prima Casa", mai mult pentru locuinte noi
In cursul zilei de astazi, reprezentanti ai FNGCIMM, ai Ministerului Finantelor si ai BNR se vor intalni pentru a discuta despre relansarea Programului "Prima Casa". Urmarind declaratiile din ultimele zile, "Prima Casa" 2010 se va axa mai mult pe sectorul constructiilor, respectiv cel al locuintelor construite de la zero. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, considera ca modelul european este cel potrivit in Romania, putand fi aplicat prin utilizarea plafonului ramas din 2009 (n.r. – 520 milioane de euro). Propunerea nu este noua, atat timp cat aceasta a fost premisa inaintata de catre premierul Emil Boc in prima zi a programului.
De asemenea, o alta modificare adusa programului va fi aceea ca statul va efectua relocari de garantii, iar persoanele care cumpara locuinte cu garantii de stat nu vor avea dreptul sa instraineze in nici un mod casa timp de 5 ani, conform unor surse ministeriale citate de Mediafax. Mai mult, statul va verifica mai des decat doar o data la trei luni gradul de utilizare de catre banci a plafonului alocat in Programul "Prima Casa".