0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăVosganian promite ca nu creste preturile la utilitati

Vosganian promite ca nu creste preturile la utilitati

Tarifele la energie electrica nu vor creste in urmatoarele luni, iar eventuala majorare a preturilor gazelor ar putea avea loc doar dupa ce populatia va primi sprijin financiar din partea statului, a declarat la Vaslui Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor.
"In ciuda tuturor avertismentelor ca vom asista la valuri de scumpiri succesive, nu s-a marit pretul nici la gaze, nici la energie electrica si, in acest moment, nu avem elemente sa credem ca in perioada urmatoare se vor schimba", a spus Vosganian.
In chestiunea punctuala a tarifului gazelor  Vosganian spune ca "in nici un caz nu vom majora pretul, pana ce nu vom gasi solutii pentru ca populatia sa nu sufere de pe urma acestor modificari de tarife".
"Datoria noastra, ca Guvern, este sa limitam vulnerabilitatile populatiei in fata acestui val de scumpiri excesive. Chiar si in conditiile in care am avut cea mai severa seceta din ultima jumatate de secol, nu am majorat pretul la energie electrica si sunt toate conditiile pentru ca acesta sa nu se majoreze in perioada imediat urmatoare. La fel, in cazul gazelor naturale nu vom creste pretul, pana nu vom lua masurile prin care populatia sa nu sufere de pe urma acestor scumpiri", a explicat Vosganian. "Nu putem ignora ca pretul la gaz, la extern, va creste. El a urcat deja la 370 dolari de la 320 dolari, cat a fost in decembrie, si se va duce, spun unii,  la 450 de dolari. Pretul la petrol s-ar putea sa creasca mai departe si va exista instabilitate pe pietele financiare", a mai spus Vosganian. El a mentionat ca masurile de protectie a populatiei fata de scumpirile gazelor nu sunt "populiste" si a argumentat cu faptul ca deficitul bugetar nu a fost afectat prin mentinerea actualelor preturi la gaze si la energie electrica.

Vorbind de pensionari, ministrul Vosganian a aratat ca majorarea pensiilor din 2007 a fost "cea mai mare din istoria Romaniei", iar aceasta va continua si in 2008. Paradoxal, in ciuda criticilor venite de la analistii economici, ministrul Economiei si Finantelor a spus ca anul trecut s-a incheiat cu un usor excedent pentru sistemul public de pensii. "As dori sa se termine, o data pentru totdeauna, cu povestea aceasta a drobului de sare, care se leaga de majorarea pensiilor pe urmatorii ani. Nu exista nici un pericol, pentru ca pensiile romanilor sa nu creasca progresiv. Dupa 2007, si in 2008 pensiile vor mai cunoaste o usoara crestere. Asta, in conditiile in care in 2009 veniturile bugetare vor fi de trei ori mai mari fata de cele din 2007", a spus Varujan Vosganian. In privinta taxei de prima inmatriculare, subiect de dispute intre Bucuresti si Bruxelles, ministrul a spus ca noile taxe vor fi mai usor de suportat, in cazul masinilor vechi, insa pretul va creste la inmatricularea celor noi.

Costul gazelor
Pretul gazelor importate se situeaza in prezent la 310-315 dolari/1.000 metri cubi. Romania importa exclusiv din Rusia, prin intermediul mai multor companii precum Imex Oil, Conef, Wintershall. Pretul gazelor din productia interna se situeaza la nivelul de 470 lei/1.000 metri cubi, vizandu-se apropierea acestuia de nivelul din statele Uniunii Europene.  Cei doi mari distribuitori de gaze de pe piata locala, Distrigaz Sud, controlat de grupul Gaz de France, si E.ON Gaz Romania, au avertizat, la finele anului trecut, ca pretul gazelor pentru populatie ar trebui sa creasca in 2008, ca urmare a majorarii tarifelor gazelor din import si a angajamentelor Romaniei de a se alinia la preturile europene.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă