Anul trecut, aproximativ două treimi din primele brute subscrise de companiile de asigurări din România au provenit de la sucursalele şi agenţiile din afara Capitalei.
Ca şi în 2010, şi în anul 2011 teritoriul a continuat să îşi menţină şi chiar să îşi consolideze ponderea majoritară în faţa Capitalei, estimările realizate pe baza cifrelor furnizate de companiile de asigurări indicând că o pondere de 62,1% din totalul subscrierilor se realizează în afara Bucureştilor. Pe clase de asigurare, 67% din totalul asigurărilor de viaţă, respectiv 61% din totalul poliţelor de asigurări generale sunt comercializate în afara Capitalei.
Bucureşti vs restul ţării
În cifre absolute, valoarea estimată a subscrierilor companiilor de asigurare în Bucureşti-Ilfov s-a cifrat la 2,95 miliarde lei, cu circa 700 mii lei mai puţin decât în 2010, în vreme ce în restul ţării indicatorul s-a menţinut la aproximativ aceeaşi valoare.
De asemenea, în Capitală asigurările de viaţă au generat 19% din business, în vreme ce, cu un volum al subscrierilor de 2,4 miliarde lei, asigurările generale au dominat net portofoliile societăţilor de profil. Din punctul de vedere al pieţei de brokeraj, prezenţa unor societăţi cu acţionariat extern sau afiliate unor societăţi de leasing sau dealerilor auto a făcut ca importanţa brokerilor de asigurare să fie covârşitoare, 55% din totalul primelor subscrise fiind realizate prin intermediul acestora – volum de prime intermediate estimat la 1,6 miliarde lei.
În ceea ce priveşte judeţele, este demnă de evidenţiat concentraţia subscrierilor calculată pe segmentul de asigurări de viaţă pentru primele cinci plasate în topul naţional – Cluj, Satu Mare, Constanţa, Timiş şi Braşov -, realizat după criteriul volumului subscrierilor: 20,4% pentru totalul pieţei asigurărilor, respectiv 30,5% pentru asigurările încheiate în teritoriu.
Pe segmentul de asigurări generale, primele cinci judeţe – Cluj, Timiş, Prahova, Constanţa şi Braşov – deţin, însumat, o cotă de 14,8% din totalul pieţei de asigurare (900 milioane lei), respectiv circa un sfert din totalul subscrierilor realizate în afara Capitalei şi a judeţului Ilfov.
Cine cheltuie cel mai mult pentru asigurări
Calculată la nivel naţional, densitatea asigurărilor s-a cifrat anul trecut sub pragul de 90 EUR/capita, la 358 lei, eşalonat astfel: 280 lei pentru asigurări generale, respectiv 78 lei pentru asigurări de viaţă.
La nivel de Bucureşti, un locuitor a achiziţionat, în medie, produse de asigurare în valoare de 1.340 lei, dintre care circa 250 lei pentru asigurări de viaţă. La nivel de ţară, judeţele în care indicatorul de densitate a asigurărilor s-a cifrat peste medie au fost în număr de opt: Cluj, Sibiu, Timiş, Satu Mare, Braşov, Constanţa, Arad şi Argeş.
Totodată, locuitorii din şase judeţe (Călăraşi, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Vaslui şi Botoşani) au cheltuit pentru a se asigura sub 150 lei.
Unde s-au concentrat afacerile companiilor
Potrivit cifrelor furnizate de companiile de asigurări, peste 90% din totalul subscrierilor companiilor CREDIT EUROPE Asigurări, GRAWE România, FORTE Asigurări sau SIGNAL IDUNA Asigurări de Viaţă au fost realizate în afara Bucureştilor.
De asemenea, este demn de menţionat faptul că, fie sunt companii compozite, specializate pe segmentul de asigurări de viaţă sau generale, pentru cea mai mare parte a societăţilor ponderea majoritară a afacerilor este realizată în cele 40 de judeţe (excluzând Bucureşti-Ilfov) care alcătuiesc România: AEGON Asig. de Viaţă (86%), EUROINS România (84%), CARPATICA ASIG (84%), ASIROM VIG (79%), ING Asig. de Viaţă (66%), ASTRA Asigurări (62%), ALLIANZ – ŢIRIAC (62%), BCR Asigurări VIG (59%), AXA Life Insurance (59%), EFG EUROLIFE Generale (57%) sau EUREKO Asigurări (56%).
Pentru societăţile de asigurare ABC Asigurări, GENERALI România, ASITO KAPITAL, CERTASIG sau GARANTA Asigurări, clienţii din Bucureşti şi judeţul Ilfov au generat mai multe venituri din prime, raportat la cei din restul ţării.
Cea mai productivă reprezentanţă
Cu circa 45 milioane lei, GROUPAMA Cluj a fost la finele anului 2011 sucursala care a realizat cel mai ridicat volum de prime brute subscrise la nivel de ţară (neluând în calcul reprezentanţele din Bucureşti-Ilfov) pe segmentul de asigurări generale. Următoarele două poziţii sunt ocupate de ASIROM VIG Prahova (40 milioane lei), respectiv OMNIASIG VIG Argeş (35 milioane lei).
Aceeaşi ierarhie realizată pe segmentul de asigurări de viaţă indică pe locurile 1 şi 3 reprezentanţele BCR Asig. de Viaţă VIG din judeţele Satu Mare şi Cluj, în vreme ce ING Asig. de Viaţă Cluj a ocupat a doua poziţie.