» In supravegherea sistemului de pensii private vor fi implicate patru institutii: CSSPP, depozitarul, auditorul si fondul de garantare.
» Numarul participantilor la sistemul de pensii administrate privat este estimat sa ajunga, pana in 2016, la circa 4,5 milioane de contribuabili.
Actuala forma a legislatiei in domeniul pensiilor private va face imposibila repetarea unor scenarii de tip FNI sau Caritas, a declarat, marti, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea. "Cu toate ca nu este perfect, cadrul legislativ din acest domeniu este foarte strict si prudential", a adaugat Oancea. seful autoritatii de reglementare a afirmat ca in supravegherea sistemului de pensii private vor fi implicate patru entitati, si anume CSSPP, depozitarul, auditorul si fondul de garantare a contributiilor in sistemul de pensii private. "Ca depozitar de fonduri de pensii private, bancile sunt autorizate de Banca Nationala a Romaniei, deci avem inca un element de siguranta in acest sistem", a spus Oancea. In ceea ce priveste garantiile, acesta a spus ca nimeni nu poate garanta un anumit nivel al randamentului contributiilor unui participant la sistemul de pensii private. "S-a ajuns la un compromis si sistemul garanteaza doar contributiile din care se scad comisioane de administrare", a aratat seful CSSPP.
Potrivit datelor autoritatii de reglementare, pe segmentul pensiilor facultative (pilonul III) au fost autorizate deja patru fonduri de pensii si patru administratori si se afla in curs de autorizare alti patru administratori. "Pana la finele acestui an vom avea opt-noua administratori pe pilonul III, la care se vor adauga 10-12 companii autorizate sa functioneze pe pensiile private obligatorii (pilonul II)", a afirmat Oancea.
Numarul participantilor la sistemul de pensii administrate privat este estimat la 2,8 milioane anul acesta, urmand sa ajunga, pana in 2016, la circa 4,5 milioane de contribuabili, in timp ce valoarea activelor va urca la aproape noua miliarde euro in zece ani, potrivit reprezentantilor Interamerican. Pentru pilonul III este estimat un numar de 250.000 de participanti in acest an, urmand sa ajunga la 1,2 milioane pana in 2016, iar valoarea activelor este estimata la 2,3 miliarde euro in acest interval de timp.
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea, a apreciat ca estimarea privind numarul de participanti pe segmentul pensiilor facultative in acest an este prea optimista.
Contribuabilii la sistemul de pensii private pot solicita oricand administratorilor fondurilor de pensii informatii despre modalitatile in care sunt investite sumele virate. "Cei care contribuie la fondurile private de pensii pot solicita in orice moment administratorilor informatii privind modul in care au fost gestionate sumele investite in fonduri", a afirmat Mircea Oancea. El a adaugat ca informatiile ar putea fi primite contra cost.