0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România Liberă"Nu sunt jucator la Bursa"

„Nu sunt jucator la Bursa”

Euforia listarii transgaz
i-a cuprins si pe sefii companiei, care au plasat in total mai mult de jumatate de milion de euro in cadrul ofertei publice initiale (IPO – Initial Public Offering). Ei spun ca si-au pus la bataie toate economiile, au contractat credite bancare, s-au folosit de produsele financiare existente in piata, fara a primi nici o favoare de la intermediarul IPO-ului, Raiffeisen Capital&Investment. La finalul celei mai spectaculoase listari a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), brokerii spun ca o mare parte din romanii care au vrut sa cumpere actiuni la Transgaz nu au cunoscut reglementarile in vigoare, care permit utilizarea scrisorilor de garantie bancara sau a asa-numitelor tranzactii in marja, cu ajutorul carora ar fi putut cumpara pachete mai mari de actiuni.
"Nu sunt un jucator la Bursa, am cumparat actiuni pentru ca e normal ca managerii sa fie actionari in compania pe care o conduc", spune Ioan Rusu, directorul general al Transgaz, care a cumparat 2.508 actiuni la compania pe care o conduce, pentru 481.335 lei (136.600 euro).

"Nu am imprumutat 2 milioane de euro, ca sa fie vreo problema. Sunt metode permise de reglementarile pietei si de prospectul de emisiune de a te asigura ca poti lua cat mai multe actiuni. Nici nu am imprumutat intreaga suma de 136.000 euro. Mi-am folosit toate economiile, am facut credit pe care l-am garantat cu locuinta si am luat pana si banii pe care-i aveam in cardul de salarii", spune Rusu. "Din pozitia in care sunt, de manager, ar fi trebuit poate sa am deja actiuni la companie. Eu am preferat sa le cumpar", spune directorul general Transgaz. Investitorii aveau posibilitatea de a subscrie actiuni Transgaz folosind scrisori de garantie bancara, spun brokerii. Intrucat era de asteptat ca oferta Transgaz sa fie masiv suprasubscrisa, pentru a te asigura ca iei un pachet mai mare trebuia sa apelezi la produse financiare care permit o formula de imprumut temporar de bani. "Una dintre posibilitatile de a rezista unei suprasubscrieri este sa obtii o scrisoare de garantie de la o banca. In cazul Transgaz, formula cea mai simpla ar fi fost un imprumut chiar de la banca din care face parte intermediarul, adica Raiffeisen Bank. O alta posibilitate perfect legala a fost utilizarea tranzactiei in marja printr-o casa de brokeraj. Casa de brokeraj avanseaza o parte din bani, la ordinul clientului, in contul actiunilor. La finalul subscrierii, cand se fac socotelile, clientul plateste o dobanda calculata strict pentru zilele in care banii au fost folositi", ne-a explicat Adrian Ceuca, director Broker Cluj. Directorul general al Transgaz nu a dorit sa dezvaluie nici daca a apelat la vreuna din formulele de subscriere, nici salariul pe care il primeste. "Salariul meu e confidential, dar va asigur ca am contractat un imprumut pe care mi-l permit, am respectat legile", spune Rusu. El a adaugat ca decizia conducerii de a cumpara actiuni a aparut la sugestia marilor investitori de portofoliu interesati de oferta. "Am avut intalniri in cadrul road-show-ului ocazionat de oferta cu peste 60 de investitori institutionali si toti ne intrebau daca noi, conducerea, avem actiuni", spune Rusu. Grupul celor patru sefi, considerati de Bursa persoane initiate, a cumparat 10.036 actiuni ale transportatorului de gaze pentru suma totala de 1,9 milioane lei (546.600 euro).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă