» Guvernatorul BNR spune ca nu trebuie creata la nivelul populatiei iluzia ca cineva stie cum va evolua cursul.
» Tendinta de apreciere a leului descurajeaza investitiile straine in surplus, iar regimul de flotare libera elimina unele riscuri macroeconomice.
Cursul monedelor nationale din statele din regiune a avut evolutii uneori neliniare, cu variatii mari, in ultimii ani, astfel ca nu trebuie creata la nivelul populatiei iluzia ca cineva stie cum va evolua acesta, a afirmat ieri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. Acesta a aratat ca variatiile de curs au fost uneori foarte mari, de circa 25% intr-un interval relativ scurt, iar evolutia nu a fost determinata uneori, la prima vedere, de alti factori decat fundamentele economice. "Nu trebuie creata la nivelul populatiei iluzia ca cineva stie ce se va intampla cu cursul", a mai spus Isarescu. Acesta a aratat insa ca tendinta de apreciere a leului descurajeaza investitiile straine in surplus, iar regimul de flotare libera a leului elimina unele riscuri macroeconomice pentru Romania, spunand ca regimul valutar din Romania a diferentiat tara de statele asiatice, care aveau cursuri fixe inainte de criza economica. "Politica de cursuri flexibile a scos Romania din categoria de risc a tarilor din Asia, in care ar fi putut fi plasata, in mod exagerat", a declarat Isarescu.
Posibilitati de interventie
Eventualele iesiri de capital din Romania isi vor gasi corespondent in excesul de lichiditate inca existent pe piata, iar in cel mai rau scenariu BNR ar trebui sa intervina mai intai prin politica de dobanda si in ultimul caz pe piata valutara, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu. Potrivit acestuia, fluxurile pe termen scurt se cifreaza la aproximativ doua miliarde euro, iar excesul de lichiditate din piata este inca ridicat, respectiv 3-4 miliarde de euro. "Cu exceptia ultimei perioade in care Ministerul Finantelor a atras doar intr-o luna doua miliarde de euro, eu cred ca banca centrala atrage din piata in medie patru miliarde de euro", a spus Isarescu.
Pe de alta parte, el a aratat ca aprecierea leului descurajeaza ceilalti investitori sa vina cu aporturi semnificative de capital pe termen scurt. Oficialul bancii centrale a facut o comparatie cu evolutia din celelalte state emergente din UE, aratand ca oscilatiile de curs sunt normale, doar in Romania amploarea lor a fost pana in prezent mult mai redusa, respectiv pana in 20%, comparativ cu Polonia, unde s-a atins un maxim de 35%. Isarescu spune ca dezechilibrele balantei externe nu pot fi corectate prin politici monetare, respectiv prin curs, si a dat chiar un contraexemplu, tarile care au adoptat deja euro, cum ar fi Grecia, Spania sau Portugalia, unde exista deficite mari. Intr-un scenariu in care piata nu va reusi sa echilibreze treptat oferta interna cu cererea, Isarescu considera ca prima interventie va trebui realizata la nivel fiscal.
Dezinflatia constanta, o exceptie
Evolutia inflatiei sub nivelul de 5% inregistreaza de regula usoare puseuri, iar o dezinflatie constanta ar reprezenta o exceptie, a declarat, vineri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. "Am putea reusi sa ducem in continuare inflatia lin, fara suspine, pana la 2%, dar ar fi mai degraba o exceptie. Nimeni nu a reusit asa ceva pana acum", a afirmat acesta. El a facut o trecere in revista a evolutiei inflatiei din tarile din regiune, aratand ca in toate cazurile s-au inregistrat "cocoase", cand rata a ajuns la valori mici.
Isarescu nu exclude eventuale corectii, dar spera ca acestea vor fi temporare si, de preferat, doar sub influenta ajustarii preturilor administrate.
Isarescu a recunoscut ca exista in acest moment o dependenta mai ridicata fata de evolutia regiunii. "Noi dorim ca eventualele corectii sa fie mici si temporare, dar avem astazi riscul si unor curbe determinate de miscari regionale care ar putea sa se traduca in iesiri de capital cu influenta in inflatie", a mai spus Isarescu. BNR a stabilit pentru finele acestui an o tinta de inflatie de 4%, plus/minus un punct procentual, iar Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza o inflatie de 4,2% pentru sfarsitul anului, avansul mediu al preturilor fiind estimat la 4%.
EVOLUTIE
» Apreciere de 3% In 2006
Moneda nationala s-a apreciat anul trecut cu 3% in raport cu euro, cursul mediu din 2006 fiind de 3,5245 lei/euro, fata de 3,6234 lei/euro in 2005. Leul si-a continuat aprecierea si in acest an, cotatiile medii lunare fiiind de 3,3937 lei/euro in ianuarie, 3,3824 lei/euro – februarie, 3,3694 lei/euro – martie, 3,3349 lei/euro – aprilie. In prognoza sa de primavara, Comisia Europeana a revizuit in scadere estimarile privind evolutia cursului de schimb leu/euro, anticipand pentru acest an un nivel de 3,35 unitati. Conform Executivului European cursul de schimb este estimat pentru anul viitor la 3,34 lei/euro.