2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialMajoritarii înghit ARDAF sub ochii CNVM

Majoritarii înghit ARDAF sub ochii CNVM

Acţionarii minoritari ai asigurătorului cer, cu probe noi, suspendarea procedurilor care au dus la instalarea Generali PPF pe fotoliul de acţionar cu peste 99% din titluri şi avertizează că vor acţiona în justiţie chiar CNVM, dacă le ignoră solicitările.

Acţionarii minoritari ai companiei de asigurări ARDAF au solicitat încă o dată Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM) să amâne finalizarea procesului de preluare aproape integrală a firmei de către grupul Generali PPF. Într-un memorandum adresat autorităţii de reglementare, societatea comercială Nova Trade aduce argumente noi în ceea ce priveşte posibilitatea ca acţionarii minoritari ai ARDAF să fi fost dezavantajaţi în cadrul procesului de preluare a companiei de către Generali PPF. Potrivit documentului, acţionarul majoritar ar fi luat mai multe decizii menite să scadă participaţia acţionarilor minoritari la capitalul social.

Printre altele, susţine Nova Trade în memorandumul cu numărul 6376 înscris la CNVM pe data de 4 martie 2010, acţionarul majoritar, Generali PPF,  ar fi „uitat” să anunţe autoritatea de reglementare privind o majorare de capital la care au participat şi acţionarii minoritari. În aceste condiţii, decizia CNVM de a demara procedura de retragere a acţionarilor (care a consemnat preluarea aproape integrală a ARDAF de către  Generali PPF) ar fi fost luată pornind de la premise false, având în vedere că la cota acţionarilor minoritari nu au fost adăugate şi subscrierile din cadrul majorării de capital despre care am făcut vorbire. Acesta este doar unul dintre argumente, în condiţiile în care se pare că acţionarul majoritar a continuat cu astfel de practici chiar şi după decizia luată de CNVM. De altfel, acţionarii ARDAF au încheiat o nouă procedură de majorare de capital în valoare de aproximativ 51 milioane lei, fapt care a dus la majorarea participaţiei Generali PPF, direct sau prin firme afiliate, la 99,62%.

 

CNVM evită să ia o decizie

Reprezentanţii CNVM afirmă însă că nu sunt obligaţi de nici o lege să decidă suspendarea unui aviz atât timp cât o instanţă de judecată nu a decis acest lucru, lăsând de înţeles că memorandumurile acţionarilor minoritari ai ARDAF nu au nici o valoare. Procesul se află încă pe rol la Curtea de Apel Bucureşti, acolo unde Nova Trade a înregistrat o acţiune în anulare prin care solicită anularea avizului CNVM şi suspendarea executării sale până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei. Dacă Nova Trade va avea câştig de cauză, structura acţionariatului ARDAF va trebui să revină la forma de dinainte de iniţierea procedurii de retragere a acţionarilor, iar acest fapt este recunoscut şi de către reprezentanţii CNVM.

 

Nova Trade: Dăm CNVM în judecată

Pe de altă parte, reprezentanţii Nova Trade spun că următorul pas va fi acţionarea în instanţă a CNVM şi a Generali PPF, pentru despăgubiri „de ordinul milioanelor de euro”.

În acest timp, Generali PPF Holding susţine că nu era la curent cu noile dovezi aduse de Nova Trade. „Informaţia că CNVM a aprobat procedura de squeeze-out înainte de a afla de majorarea capitalului ARDAF este incorectă şi, chiar dacă ar fi corectă, nu ar avea nici un fel de efect negativ asupra acţionarilor minoritari”, precizează Richard Kapsa, directorul de comunicare al Generali PPF Holding.

 

PPF, trecut cel puţin interesant

De numele grupului PPF, de această dată fără legătură cu Generali, sunt legate mai multe evenimente interesante, printre care o acuzaţie de spionaj şi o acţiune în forţă care, cel puţin indirect, a venit în sprijinul unui om de afaceri controversat şi al apropiaţilor acestuia. Michal Susak, fost director de investiţii al fondului PPF Investments şi personaj foarte vizibil în perioada în care fondul încerca să achiziţioneze acţiuni Romexterra la concurenţă cu grupul maghiar MKB, a fost acuzat alături de Vadim Benyatov şi Stamen Stanchev de spionaj. În plus, PPF Investments a manifestat un interes care ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte acţiunile Romexterra (bancă strâns legată de numele lui Sorin Ovidiu Vântu şi al sindicalistului Liviu Luca). Fondul a dus o adevărată campanie pentru achiziţionarea acţiunilor (a oferit cu 33% mai mult decât MKB), derulată pe câteva luni din 2006 şi 2007, reuşind până la urmă doar să crească suma primită de foştii acţionari Romexterra de la MKB. PPF a preluat în 2007 pachetul majoritar de acţiuni al ARDAF de la omul de afaceri Ovidiu Tender. 

 

Zeci de cazuri similare

CNVM s-a confruntat cu alte zeci de cazuri similare în care acţionarii majoritari au delistat companiile la preţuri discreţionare. Cel mai cunoscut este cazul Dacia, care a fost delistată pentru ca acţionarul majoritar Renault să poată achiziţiona integral acţiunile. Şi în acest caz acţionarii minoritari s-au considerat dezavantajaţi. O situaţie asemănătoare de dată mai recentă se petrece în cazul Rompetrol (RRC). De data aceasta, CNVM a considerat oportun să impună delistarea, de două ori la rând, pe motiv că la bursă se făceau tranzacţii la preţuri mai mari decât cele din oferta făcută de acţionarul majoritar. Şi în acest caz minoritarii au fost nemulţumiţi.

Cele mai citite

Tulcea caută soluții pentru valorificarea deșeurilor textile

În 2022, DAPS a colectat 23 de tone de textile, din care 14 tone au fost donate, iar restul trimise la reciclare Primăria municipiului Tulcea...

Crin Antonescu: Călin Georgescu este o „variantă de neacceptat” și „un drog ieftin și distrugător care este servit oamenilor”

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale din 2025, a declarat marți seara, la Antena 3 CNN, că, în opinia sa, Călin...

Nicolae Constantinescu, medicul care a salvat numeroase vieți la Revoluția din decembrie 1989 și la Mineriada din 1990, a plecat la Domnul

„ Astăzi, 21 ianuarie 2025, domnul doctor Nicolae Constantinescu, președintele Fundației Culturale Memoria și directorul Memoria – revista gândirii arestate, a plecat la Domnul”,...
Ultima oră
Pe aceeași temă