0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăLeul corecteaza deciziile gresite

Leul corecteaza deciziile gresite

» Cursul flexibil nu joaca asa cum ar vrea importatorii sau exportatorii. Te penalizeaza daca ai politici gresite.
» Leul a fost, de altfel, moneda cu cea mai mare apreciere in ultimele 12 luni, ceea ce explica deprecierea mai brutala din noiembrie.
» Piata de real estate are din ce in ce mai multi cumparatori care intentioneaza sa vanda cu profit.

Leul functioneaza
ca un instrument de politica economica si evolutia sa poate corecta deciziile gresite, de tipul majorarii salariilor peste posibilitati, a avertizat guvernatorul Mugur Isarescu la Forumul Bancar Roman.
"Cursul are functie de instrument de politica economica, daca faci greseli, dai salarii prea mari, vine economia reala si ti le tunde. Iti tunde salariile mai mari pe care le-ai dat. Cursul flexibil nu joaca asa cum ar vrea importatorii sau exportatorii. Te penalizeaza daca ai politici gresite", a avertizat guvernatorul.
Isarescu a lasat sa se inteleaga ca nu se opune majorarii salariului minim, dar ca brutala devalorizare a leului din ultima vreme a demonstrat ca acesta trebuie fixat dupa posibilitatile economiei. "Am auzit ca exista o fundamentare pentru un salariu minim de peste 500 de lei. El poate fi si de 1.000 de lei, dar noi discutam daca economia poate da un asemenea salariu", a avertizat Isarescu. Vizibil relaxat dupa ce moneda nationala si-a revenit dintr-o cadere brutala atribuita interventiei unui mare fond de investitii, guvernatorul a descris evolutia altor monede din regiune, care au avut fluctuatii masive dupa aderarea la Uniunea Europeana. El a sugerat, astfel, ca liberalizarea contului de capital, mecanism prin care piata financiara este complet deschisa investitorilor straini, preconditie a aderarii, a stanjenit toate pietele din zona care nu au adancime, insa acestea au supravietuit.

Efectul de pendul
"Romania urmeaza miscarile care s-au intamplat anterior in tarile care au intrat in UE. Din august si pana in prezent, in Romania mai degraba s-a extirpat o apreciere exagerata", a explicat Isarescu. Leul a fost, de altfel, moneda cu cea mai mare apreciere in ultimele 12 luni, ceea ce explica oarecum deprecierea mai brutala din noiembrie, a observat guvernatorul bancii centrale. El numeste asta "efect de pendul".

Piata imobiliara romaneasca are in acest moment un profil speculativ, avertizeaza Isarescu, lasand sa se inteleaga ca o parte din banii fierbinti ai investitorilor straini ar putea fi plasati in real estate.
"Piata de real estate are din ce in ce mai multi cumparatori care intentioneaza sa vanda cu profit. O spun cu toata raspunderea, nu merge asa la infinit."
Isarescu a mai spus ca leul nu va putea fi lasat sa floteze liber, dupa modelul polonez, deoarece nici economia si nici piata financiara romaneasca nu sunt pregatite, cu toata relativa maturizare a pietelor sale. El spune ca piata noastra are o adancime de doua-trei miliarde de euro si e foarte vulnerabila in fata unor pusti din marile banci londoneze care manuiesc sumele astea pe minut. Relativa maturizare a pietei financiare romanesti poate fi insa descrisa de ridicarea gradului de intermediere financiara la nivelul tarilor nou-intrate in UE.

"Am intrat in pluton"

"Anul acesta am intrat in pluton, din perspectiva gradului de intermediere financiara. Asta s-a intamplat cu o crestere a creditarii la un ritm anual de 50%, intre 2001 si 2007, si s-a ajuns la un nivel de 37% din produsul intern brut (PIB), plecand de la 9%. Aproape cat Polonia", spune Isarescu. El avertizeaza insa ca astfel de ritmuri nu pot fi sustinute si estimeaza o incetinire a ratelor de crestere a creditului neguvernamental. El spune ca bancile vor duce o batalie dura pentru cote de piata, sugerand ca aceasta va fi benefica pentru clienti, dar "va da batai de cap autoritatilor", fara a da alte detalii.
BNR castiga un miliard din plasamente
Isarescu a dezvaluit, in culisele conferintei ca banca centrala va avea un profit "mare" in acest an, in pofida activitatii sale intense pentru calmarea pietelor. Cumpararile sale de euro, nevoia de a mari rezervele valutare si capturarea in vistieria sa a 40% din valuta bancilor comerciale au urcat rezerva valutara a Romaniei la peste 25,2 miliarde de euro, astfel incat aceasta produce bani. Isarescu estimeaza castigul din plasarea rezervelor in strainatate la aproximativ un miliard de euro, dar mentioneaza ca din suma asta se vor scadea cheltuieli semnificative. "Vom incheia anul in profit, chiar un profit mare, dar, dupa cum stiti, trebuie sa acoperim pierderea inregistrata in anii precedenti", a spus Isarescu. Putem spune ca banca centrala, prin guvernatorul Mugur Isarescu, a folosit in ultimele zece zile un instrument neortodox, potrivit dictionarului financiar – comunicarea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă