Fortat de efectele dezastruoase ale inundatiilor, de necesitatea investitiilor in infrastructura si de majorarea salariilor bugetarilor, ale profesorilor in special, Ministerul Finantelor a avansat deja, cu toate ca este doar luna aprilie, un proiect de ordonanta de urgenta privitor la rectificarea bugetului de stat pe anul in curs. In esenta, proiectul de act normativ, care va intra in dezbaterea Guvernului cat de curand, prevede majorarea deficitului bugetar estimat initial la 0,5% din PIB la 0,9, producandu-se practic o dublare a acestuia.
Mai multi bani din TVA, mai putini din accize
La capitolul venituri ale bugetului general consolidat specialistii Ministerului Finantelor propun un plus de 2.052,7 milioane de lei vechi comparativ cu ceea ce se estimase la intocmirea bugetului.
In ceea ce priveste taxele si impozitele, se constata o crestere cu 880 milioane de lei a veniturilor din TVA, dar o scadere cu 227,2 milioane a celor din accize. Totodata, la contributiile de asigurari sociale se constata un plus de 110,2 milioane de lei iar la impozitul pe veniturile microintreprinderilor o scadere de 159,7 milioane. O crestere semnificativa inregistreaza impozitul pe comertul exterior si taxele vamale, 454 milioane de lei.
La capitolul cheltuieli se va inregistra o majorare de 3.337 milioane de lei, respectiv 1% din PIB. Suma suplimentara de 228,8 milioane de lei va fi utilizata pentru asigurarea unei parti din diferentele salariale din perioada octombrie 2001-septembrie 2004 pentru personalul didactic. De asemenea, se majoreaza cu 250 milioane de lei si fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului ca urmare a necesitatii de bani pentru combaterea efectelor inundatiilor.
Ministerul care va primi cea mai mare suma suplimentara la rectificarea bugetara, 585,7 milioane de lei, este cel al Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Din aceasta suma 54 milioane de lei vor fi utilizate pentru cumpararea de cale ferata de la Astra Vagoane Arad.
Necesitatea suplimentarii cheltuielilor bugetare pentru proiecte de infrastructura este subliniata si in nota de fundamentare a proiectului de act normativ. „Nealocarea unor fonduri publice suplimentare pentru pregatirea inca din acest an a unor proiecte de investitii pentru infrastructura in domeniile prioritare, transporturi si mediu, a unor proiecte in domeniul invatamantului si sanatatii (…) poate conduce la diminuarea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene”, se arata in document.
Pe locul doi in acest clasament al rectificarii se situeaza Ministerul Educatiei si Cercetarii, cu un plus de 355 milioane de lei. Bani in plus pentru inundatii primeste si Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor – 301,7 milioane de lei.