0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăFondurile de pensii vor investi in piata romaneasca

Fondurile de pensii vor investi in piata romaneasca

» Finantele ar trebui sa listeze la Bursa titlurile de stat, sa prezinte un calendar al emisiunilor, pe care sa-l si respecte.
» In prima jumatate din 2008, cursul se va misca intre 3,45 si 3,65 lei/euro, urmand ca leul sa se aprecieze in a doua parte a anului.
» Orice depreciere a leului ii avantajeaza pe speculatori, care cumpara cu leii imprumutati euro.


Fondurile private de pensii
vor intra in piata financiara in a doua jumatate a anului viitor, vor prefera plasamente in Romania, datorita randamentelor bune, dar vor avea nevoie de o atitudine disciplinata si transparenta a Ministerului Economiei si Finantelor, a spus ieri Radu Craciun, directorul pentru investitii al companiei Interamerican Pensii.

Finantele ar trebui sa listeze la Bursa titlurile de stat, plasamente fundamentale ale gestionarilor fondurilor de pensii, sa prezinte un calendar al emisiunilor, pe care sa-l si respecte, a spus Craciun. "Finantele trebuie sa arate disciplina si planificare", adauga Craciun.
Fondurile de pensii sunt jucatori importanti ai pietelor monetare si valutare, de aici interesul pentru evolutia leului si a dobanzilor bancare. In prima jumatate din 2008, estimeaza Radu Craciun, cursul monedei nationale se va misca intre 3,45 si 3,65 lei/euro, urmand ca leul sa se aprecieze in a doua parte a anului. "Leul are o tendinta de apreciere, in medie, de la an la an", a spus Craciun, care estimeaza ca un curs intre 3,45 si 3,55 lei/euro este favorabil pentru exportatori. El considera ca politica optima a bancii centrale ar fi urcarea dobanzilor de politica monetara, pentru a atrage investitorii spre lei. Astfel, spune Craciun, este limitata caderea leului, este descurajata creditarea si este stimulata economia.
In opinia sa, fondurile private de pensii straine, care au avut plasamente pe lei, au fost primele care au plecat din Romania la inceputul turbulentelor din piata financiara internationala.

Craciun a explicat ca devalorizarea brutala a leului se datoreaza unor miscari speculative ale fondurilor specializate, care se imprumuta in euro si investesc in lei. "Exista o piata a leilor, la Londra si la Amsterdam, unde banci mari imprumuta clientii cu lei, dupa aceea se inchid tranzactiile cu banci romanesti. Orice depreciere a leului ii avantajeaza pe speculatori, care cumpara cu leii imprumutati euro", spune Craciun, care adauga ca leul nu va scapa de aceste presiuni si ca sunt tranzactii normale pe pietele financiare.

Algoritmul polonez
Peste 2,5 milioane de romani si-au ales deja un fond privat de pensii, in cadrul Pilonului II, al fondurilor obligatorii si mai exista doua milioane de persoane eligibile, care nu au optat inca, a estimat ieri Besim Javad, directorul executiv al Interamerican Pensii.  Diferenta intre raportarea oficiala, de 2,2 milioane de lei, si estimarile companiei olandeze de gestionare a fondurilor de pensii vine din intarzierea procesarii datelor, a explicat Javad.
seful executiv al companiei care a castigat o cota de 6,25% din piata romaneasca avertizeaza ca o parte din participanti nu-si vor exprima vreo optiune si redistribuirea acestora ar putea urma algoritmul polonez ce a favorizat companiile care au avut cote de piata mai mici, pentru a se evita concentrarea afacerii in prea putine maini.
Estimarile companiei arata ca in Romania potentialul pietei pensiilor private este de 4,5 milioane de persoane, din care 1,9 milioane au varste cuprinse intre 35 si 45 de ani.
Piata mai asteapta optiunile unui milion de persoane sub pragul de 35 de ani. In plus, aproximativ un milion de persoane aflate in interiorul intervalului 35-45 de ani nu sunt obligate, dar ar putea opta pentru o pensie privata obligatorie.
"Piata pensiilor obligatorii e concentrata cu primii doi jucatori care detin aproape 60% din ea", a spus Javad. El i-a recomandat arbitrului pietei pensiilor private sa distribuie participantii catre fondurile cu o cota de piata sub 10%, pentru a evita concentrarea. Reprezentantii companiei estimeaza ca piata se va coagula de la sine, prin absorbtia micilor jucatori, deoarece abia de la o cota de piata de 5% afacerea e profitabila.
Interamerican, companie plasata pe locul cinci in clasamentul la zi al companiilor de gestionare a fondurilor de pensii private obligatorii, are peste 137.600 de aderenti. ING, Alliantz, Generali si Aviva sunt clasate pe primele locuri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă