» Un pachet de tigari, un plin de benzina si 0,7 litri alcool, aduse fara taxe din Moldova.
» In ianuarie, venituri record de 10 miliarde lei la bugetul de stat din impozite si taxe.
Pentru a limita contrabanda cu tutun, alcool si benzina, pe care statul le taxeaza cu accize, Fiscul va impune o limita maxima a cantitatilor care sunt aduse in tara la revenirea din statele nemembre ale Uniunii Europene. Astfel, o persoana va putea aduce din Moldova, Serbia sau Ucraina cel mult un cartus de tigari pe an, a explicat Gelu stefan Diaconu, seful Autoritatii Vamale. Restrictiile sunt de inspiratie ungara, tara care a redus astfel traficul de frontiera cu produse accizabile aduse din statele vecine care nu sunt membre UE. "Azi o persoana poate intra la fiecare tranzitare a frontierei de cate ori vrea si nu are limita de produse pe care le poate aduce in tara", spune Diaconu. Masura ii va afecta pe locuitorii zonelor de frontiera din localitatile amplasate in interiorul limtei de 15 km distanta de granita. La fiecare trecere a frontierei, o persoana va putea aduce un pachet de tigari, o sticla de alcool de 0,7 litri si un plin de benzina, a spus Diaconu. Vama va utiliza un sistem informatizat, iar la depasirea cantitatilor anuale bunurile respective, indiferent de numarul intrarilor in tara, vor fi considerate marfa cu caracter comercial, a spus Diaconu. Prevederile, care ar putea ingreuna traficul in vamile cu tarile non-UE, ar putea fi impuse in maximum o luna printr-o hotarare de guvern.
Incasari-record la bugetul de stat in ianuarie
Fiscul a incasat in ianuarie din impozitele pe venit si pe profitul firmelor si din taxele directe suma record de 10 miliarde lei (2,8 miliarde euro), care reprezinta aproape a saptea parte din veniturile programate pe tot anul. Daniel Chitoiu, seful Agentiei Fiscale, a constatat ca fata de ianuarie 2008 incasarile bugetului de stat reprezinta 2,27% din produsul intern brut (PIB) si a lasat sa se inteleaga ca intensificarea eforturilor de control ale diverselor brate ale Fiscului au contribuit la disciplinarea contribuabililor. Singura explicatie a exploziei veniturilor colectate la bugetul de stat ar putea fi marirea de 2,5 ori a incasarilor din taxa pe valoarea adaugata (TVA) fata de luna similara din 2007, cand sistemul fiscal a fost derutat de intrarea in Uniunea Europeana.
"In ianuarie se platesc impozitele pentru cea mai importanta luna de cumparaturi a anului, decembrie, si poate este fireasca o marire a incasarilor. Totusi, vemiturile bugetului sunt foarte mari", a observat analistul financiar Gabriel Biris.
Incasarile din impozitul pe profitul firmelor a urcat cu 26,6% in ianuarie 2008, fata de aceeasi luna din 2007, pana la 1,7 miliarde lei (491 milioane euro), iar colectarea impozitului pe venit a crescut cu 35% fata de acelasi interval.
In 2007 s-a subtiat incasarea din TVA
Chitoiu a prezentat si veniturile colectate de Fisc in 2007, in formula revizuita, care arata o depasire a estimarilor la toate bugetele.
Banii colectati prin TVA, care ramane sursa cea mai consistenta de finantare a bugetului de stat, au crescut cu 12,5% in 2007 fata de anul anterior, dar ponderea lor in PIB s-a diminuat. "Am avut incasari sub asteptari la TVA deoarece de la inceputul anului pana pe 15 aprilie nu s-a mai perceput taxa in vami pentru comertul cu tarile care nu sunt membre ale Uniunii Europene", a spus Chitoiu. Cota unica, spune Chitoiu, a stimulat apetitul firmelor pentru realizarea profitului, iar impozitul colectat pe seama afacerilor in castig ale firmelor a crescut cu 33,18%, pana la 10,5 miliarde lei (3,1 miliarde euro). Cresterea salariilor s-a simtit si in incasarile statului din impozitul pe venituri. Astfel, in 2007 statul a colectat 13,877 miliarde lei (4,155 miliarde euro), cu 42,28% mai mult decat in anul 2006.