» Exporturile au crescut cu 17,2% in primele zece luni datorita influentei pozitive a unui leu mai slab.
» Un curs situat intre 3,60 si 3,80 lei/euro ar fi mai aproape de ceea ce au nevoie exporturile pentru a fi competitive, spune Ionut Dumitru.
Devalorizarea leului din a doua parte a anului a sustinut exporturile, care au crescut in octombrie cu 17,2%, insa pentru a atenua dezechilibrul masiv al balantei comerciale externe cursul de schimb ar trebui sa oscileze intre 3,60 si 3,80 lei/euro, spune Mihai Ionescu, oficial al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR).
Exportatorii viseaza un euro la 3,80 lei
"E o dovada de necontestat ca toate necazurile deficitului comercial vin de la cursul de schimb al leului, care a descurajat masiv exporturile. Acum cand in a doua parte a anului cursul si-a revenit in favoarea exporturilor. Un leu mai slab a crescut capacitatea de export a Romaniei. Un curs situat intre 3,60 si 3,80 lei/euro ar fi mai aproape de ceea ce au nevoie exporturile pentru a fi competitive. In plus, acest curs nu trebuie sa mai prezinte si fluctuatii majore", spune Mihai Ionescu, care este si presedintele Consiliului Exportatorilor Romani.
"Chiar daca tipa exportatorii ca doresc un curs ideal de 4 lei/euro, cred ca un nivel usor mai ridicat decat cotatia actuala a leului reflecta fundamentele economiei. Deprecierea leului a avut un efect pozitiv asupra exporturilor, iar daca moneda nationala ar evolua in intervalul 3,50-3,60 lei/euro, sunt sanse mari pentru temperarea deficitului contului curent, principalul dezechilibru al economiei", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.
Desi statistica arata ca exporturile au crescut in octombrie, evolutie care poate fi atribuita unui leu mai slab favorabil exporturilor, trebuie analizata structura acestora, spune Rozalia Pal, economistul-sef al Unicredit Romania. "Cresterea cu 17,2% e un semn pozitiv, intrebarea e cat se va mentine. E clar ca exporturile au devenit competitive datorita unui leu mai slab", spune Pal. Economistul-sef al Unicredit mentine o perspectiva prudenta asupra evolutiei deficitului de cont curent in acest an si in 2008 si estimeaza ca de-abia in 2009 dezechilibrul se va diminua substantial. "Nu avem o prognoza foarte optimista a atenuarii cererii pentru importuri pentru anul 2008, cresterea acestora va ramane sustinuta. Vedem o adancire a deficitului comercial extern in 2008", spune Pal.
Cheia reducerii deficitelor e la BNR
Cheia reducerii deficitului balantei comerciale se afla in mainile bancii centrale. Asta nu inseamna ca Guvernul nu ne e dator sa adopte un set de masuri promise", spune Mihai Ionescu. El precizeaza ca exportatorii i-au cerut Guvernului sa reglementeze chestiunea platii taxei pe valoarea adaugata (TVA) si fluidizarea recuperarii acesteia de la Finante. "Noi platim TVA la exporturile in Uniunea Europeana si nu e normal. Am cerut Finantelor sa ne compenseze cu plata altor obligatii fiscale ale exportatorilor – partea din TVA nerestituita in termenul legal de 45 de zile. Am mai cerut, ceea ce banca centrala a acceptat deja, sa platim obligatiile fiscale direct in valuta, pentru ca Guvernul are la ce s-o foloseasca", a mai spus Ionescu.
STATISTICA
» Deficitul comercial al Romaniei, diferenta negativa intre exporturi si importuri, s-a adancit in primele zece luni ale anului pana la 56,8 miliarde lei (17,2 miliarde euro) comparativ cu perioada similara din 2006, din cauza mentinerii unui ritm mai alert de crestere a importurilor, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica. Romania a exportat in primele zece luni marfuri si servicii in valoare totala de 80,1 miliarde lei (24,2 miliarde euro), in crestere cu 5,6% fata de acelasi interval din 2006. Importurile au urcat in acelasi interval cu 18,6%, pana la 130,7 miliarde lei (41,4 miliarde euro). Ritmul de crestere a deficitului comercial extern al Romaniei s-a atenuat in octombrie fata de luna anterioara, ceea ce, spun analistii, ar putea influenta pozitiv balanta contului curent. Astfel, in primele zece luni deficitul comercial s-a adancit cu 43,79%, ritm inferior celui de 67% inregistrat in primele noua luni.