» Cresterea peste asteptari a economiei a intarit moneda nationala si a urcat preturile actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
» In primele noua luni ale anului economia romaneasca a urcat cu 5,8%, pana la 266,6 miliarde lei (aproximativ 80 miliarde euro).
Economia romaneasca a afisat un ritm de crestere peste asteptari in al treilea trimestru, care poate fi atribuit expansiunii consumului, stimulat de relaxarea creditarii, si investitiilor. Cresterea peste asteptari a economiei a intarit moneda nationala si a urcat preturile actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Produsul Intern Brut (PIB) a crescut in trimestrul al treilea cu 5,7% fata de aceeasi perioada din 2006. In trimestrul al treilea, PIB-ul Romaniei a urcat cu 111,3 miliarde lei, suma echivalenta cu 34,4 miliarde euro, potrivit unui calcul care ia in considerare cursul mediu de 3,2347 lei/euro. In primele noua luni ale anului economia romaneasca a urcat cu 5,8%, potrivit informatiilor Institutului National de Statistica (INS), pana la 266,6 miliarde lei (aproximativ 80 miliarde euro).
Prima veste buna
Accelerarea cresterii economiei romanesti si revenirea apetitului pentru plasamente mai riscante in randul investitorilor straini au intarit leul vineri cu 0,78%, pana la o cotatie oficiala de 3,4973 lei/euro. Tendinta de apreciere a monedei nationale s-a mentinut pana la finalul zilei de tranzactionare pe piata valutara (Forex).
"Statisticile nu foarte rele ale cresterii eonomiei cu 5,7% in trimestrul al treilea au dat leului un impuls, ducand cursul sub nivelul de 3,50 lei/euro, pana la un minim de 3,4985/ 3,5000 lei/euro", spune Florin Catu, economistul-sef al ING Bank Romania, care adauga ca intarirea leului a fost ajutata si de recuperarea optimismului fata de pietele emergente.
Indicii Bursei, care reflecta evolutia preturilor actiunilor pe care le contin, au urcat cu 2,2% dupa afisarea informatiei privind cresterea economiei, intr-o piata care a depins masiv in ultima vreme de investitorii straini si de apetitul lor pentru risc.
Consumul si investitiile au urcat PIB in EU27
Desi statistica nu a afisat structura PIB, analistii presupun ca, intr-un an in care economia a fost afectata de seceta, consumul, constructiile si serviciile au sustinut cresterea. Potrivit biroului statistic european Eurostat, motoarele cresterii economiei in grupul celor 27 de tari membre au fost consumul si investitiile. Accelerarea consumului poate fi observata in deficitul contului curent, care s-a adancit pana la 11,8 miliarde euro, din cauza importurilor. In primele noua luni, investitiile straine directe au depasit cinci miliarde euro, in crestere cu 2,3% fata de acelasi interval din 2006.
Cifrele care descriu cresterea economiei romanesti sustin optimismul ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, care estima un avans al PIB cu 6% in 2007 si limiteaza posibilitatea supraincalzirii economiei. Ultima estimare, prezentata aproape simultan cu datele Statisticii de economistul sef al Unicredit Romania, Rozalia Pal, indica o crestere economica de 5,8% pentru intreg anul 2007, urmata de doi ani consecutivi de atenuare a avansului PIB, la 5,5% si 5%.
Guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, asupra caruia piata financiara exercita presiuni de ridicare a dobanzii de politica monetara, vede un punct de inflexiune in acest an in privinta cresterii economice.
"Cred ca se incheie un ciclu de crestere a economiei, inceput in a doua jumatate a anului 1999. Nu vad trecerea de la un ciclu la altul printr-o scadere a economiei. Va fi un alt tip de crestere, bazata, probabil, pe un alt mix de politici economice", spune Isarescu.