2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce nu dau bancherii credite

De ce nu dau bancherii credite

Teama de creditele neperformante este unul dintre motivele pentru care împrumuturile sunt rare şi scumpe. Industria şi comerţul rămân cele mai riscante sectoare.

Comerţul şi industria prelucrătoare cumulează peste jumătate din împrumuturile cu întârzieri la plată de peste 90 zile, următoarele sectoare cu credite neperformante fiind construcţiile şi serviciile, potrivit unei prezentări a consilierului guvernatorului BNR, Lucian Croitoru. La polul opus, agricultura şi sectorul energiei au generat împreună puţin peste 5% din totalul creditelor neperformante. Totodată, datele prezentate de consilierul guvernatorului BNR indică o scădere a ponderii împrumuturilor neperformante în primele patru sectoare (comerţ, industria prelucrătoare, construcţii şi servicii) faţă de nivelul de la finele anului trecut, însă o creştere pentru sectorul imobiliar.

Croitoru a declarat că nivelul creditelor neperformante reprezintă unul dintre motivele pentru care există diferenţe mari între dobânzile la credite şi cele la depozite. „Spread-ul acesta mare indică probleme în sectorul bancar, nu în sensul că atenţionez eu existenţa unei probleme. Au probleme pentru că se acumulează credite neperformante, se constituie provizioane, ceea ce înseamnă reducerea profitului şi existenţa unei presiuni de menţinere a acestui spread. Bineînţeles că măsuri mai drastice de ajustare în sectorul bancar le-ar reduce, dar asta este competiţia în sectorul bancar din România”, a explicat consilierul guvernatorului BNR.

El a arătat, citând un raport al Băncii Centrale Europene (BCE), că România se află undeva la jumătatea UE din punct de vedere al concurenţei în sectorul bancar. El a spus că este în favoarea unei concurenţe mai mari în sistemul bancar, în condiţiile în care, de-alungul timpului, concepţiile despre competiţie s-au schimbat ca urmare a crizelor internaţionale. „Imediat după criza din 1929-1930 s-a ajuns la concluzia că acea concurenţă în sectorul bancar nu este benefică pentru sistem şi până la sfârşitul anilor ’60 sistemul bancar a fost controlat în ceea ce priveşte ratele la depozite, la credite, nivelul creditului şi chiar segmentele pe care s-au acordat. În anii ’80 s-au trezit că trebuie să plătească nota de plată. Nu aveau eficienţă. Creditele erau date numai întreprinderilor mari, iar cele mici nu beneficiau. Sunt în favoarea unui grad mare de concurenţă în sistemul bancar. Spun asta pentru că suntem exact lângă o criză mare, de proporţii, şi ideile năstruşnice apar în momente de genul acesta”, a mai spus Croitoru.

De asemenea, oficialul a afirmat că publicul din România are o abordare greşită atunci când blamează băncile pentru că nu dau credite care să susţină reluarea creşterii economice, deoarece băncile sunt prociclice şi întâi se va relua creşterea PIB, iar şi apoi creditarea. 

Credite neperformante în septembrie

Comerţ          29,5%

Industrie       23,5%

Construcţii     14,5%

Servicii          14%

Imobiliare      13%

Altele            5,5%

Lucian Davidescu
Lucian Davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Președintele Iohannis, discurs în Bundestag: Uitarea trecutului conduce la repetarea greșelilor

Iohannis a amintit că 2024 marchează 80 de ani de la Debarcarea din Normandia și 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului, momente...

Emma Răducanu duce Marea Britanie în semifinalele Billie Jean King Cup

Marea Britanie a reușit să se califice în semifinalele Billie Jean King Cup, competiția feminină de tenis pe echipe, după o serie de victorii...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă