2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCel mai scump dolar. Cine pierde, cine câştigă

Cel mai scump dolar. Cine pierde, cine câştigă

În doar doi ani, dolarul s-a scumpit cu 50% faţă de leu.

Cotaţia dolarului faţă de leu a atins ieri cel mai ridicat nivel din toate timpurile: 3,5243 lei, după ce moneda europeană a coborât sub pragul psihologic de 1,2 dolari pentru un euro. În raport cu euro, leul a atins cel mai ridicat nivel de după 4 ianuarie: 4,218 lei.

Ajută asta România sau o încurcă mai mult? „Depinde cum reacţionează leul. Ar putea să ne ajute prin prisma exporturilor. Trebuie să ţinem cont şi de aspectele energetice, care cresc costurile importurilor. Depinde de ce va face BNR”, răspunde economistul Matei Păun, managing partner BAC Investments.

În urmă cu doi ani, când criza financiară abia dădea primele semne în România, dolarul se putea cumpăra cu 2,3 lei. Asta înseamnă că deprecierea totală a leului în această perioadă ajunge la peste 50%! Această cifră se aplică importurilor plătite în dolari, dar şi creditelor şi depozitelor în monedă americană. Invers, aprecierea dolarului faţă de leu este de aproape 35%, ceea ce înseamnă că statele care plătesc în dolari produsele exportate de România plătesc acum cu o treime mai puţin. Totuşi, din cauza ponderii diferite a dolarilor în comerţul exterior românesc, aprecierea mai mult încurcă decât ajută. „Importurile noastre sunt în dolari, exporturile sunt în euro. Deci, cu cât se apreciază dolarul, cu atât e mai rău”, spune Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.   

Depozite

Principalii câştigători ai aprecierii dolarului sunt românii care îşi ţin măcar o parte din economii în moneda americană. Astfel, un depozit de 10.000 de dolari valorează acum cu 50% mai mult decât în 2008, asta, fără a lua în calcul dobânzile acumulate, care sunt de obicei nesemnificative.

Credite

În cazul împrumuturilor acordate în dolari, oferite masiv până în urmă cu aproximativ 5 ani, ratele sunt astăzi cu 50% mai mari. Pentru o rată de 100 de dolari, un împrumutat plătea 230 de lei în 2008, iar acum plăteşte 350 de lei. Efortul este şi mai mare dacă împrumutatul vrea să ramburseze creditul integral. La 10.000 de dolari, restituie acum 35.000 lei, cu 12.000 mai mult decât în 2008.

Importuri

Teoretic, importurile sunt şi ele cu 50% mai scumpe. Practic, importurile în dolari cu piaţă de desfacere bună în România este posibil chiar să se fi ieftinit. De exemplu, un telefon iPhone costa în 2008 500 de do­lari, adică 1.150 de lei. Acum el costă 300 de dolari, adică doar 1.050 lei. Aproape la fel stau lucrurile în cazul importurilor de petrol. Un baril costa în prima parte a anului 2008 120 de dolari. După un vârf de 150 de dolari, barilul se vinde acum cu mai puţin de 80. În lei, nu este nici o schimbare. Totuşi, comparativ cu toamna anului trecut, când dolarul costa 2,8 lei, iar barilul oscila tot aproape de 80 de dolari, petrolul este acum cu 25% mai scump, ceea ce s-ar putea traduce într-o creştere de până la 10% a preţului benzinei.

Exporturi

Puţinii producători români care au găsit pieţe în afara Uniunii Europene au acum cel mai mult de câştigat. Este vorba în principal de companiile industriale din sectoarele chimic, al echipamentelor industriale sau al construcţiilor de nave. De exemplu, un şantier care a contractat în 2008 construcţia unei nave în schimbul a 10 milioa­ne de dolari va obţine de la bancă 35 milioane de lei în loc de 23 milioane, cât îşi planificase. Pe de altă parte, dacă în 2008 nu a reuşit să vândă nimic din cauza preţului prea mare, şantierul poate acum să construiască aceeaşi navă cu 35% mai ieftin, pentru doar 6,5 milioane de dolari, şi să încaseze aceeaşi sumă în lei.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Arbitru slovac pentru Qarabag – FCSB! Filip Glova, delegat de UEFA

Meciul dintre Qarabag și FCSB, contând pentru penultima etapă a grupelor Europa League, va fi arbitrat de slovacul Filip Glova, însoțit de o brigadă...

Averea miliardarilor urcă la niveluri record

În timp ce averile miliardarilor explodează, 44% din populația lumii trăiește sub pragul sărăciei de 6,85 USD pe zi Averea cumulată a miliardarilor a atins...

Mahmoud Abbas vrea în continuare o „soluție cu două state” în noul mandat Trump

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a felicitat luni pe noul președinte american Donald Trump, declarând că este gata să coopereze cu el pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă