» BNR vrea prudenta mai mare in sistemul bancar si o mai buna informare a populatiei.
» Noile masuri ale BNR sunt considerate oportune de unii analisti si demne de Cartea Recordurilor de altii.
» Masurile bancii centrale ar putea influenta consumul, piata imobiliara si profiturile bancilor comerciale.
Dupa ce anul trecut a permis relaxarea creditarii, Banca Nationala a Romaniei (BNR), aflata in lupta cu tintirea inflatiei, vrea sa inaspreasca din nou conditiile de creditare catre populatie, ceea ce ar putea influenta semnificativ consumul, piata imobiliara, transparenta din sistemul bancar si marjele de profit ale bancilor.
Prin noul regulament, BNR cere bancilor sa calculeze gradul de indatorare la imprumuturile pentru populatie pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc in anul anterior. Bancile pot insa lua in calcul venituri cu mai mult de 20% decat cele declarate fiscal, dar numai dupa obtinerea de la client a documentelor justificative care sa demonstreze continuitatea acestora. Mai mult, in scopul cresterii prudentei din sistemul bancar, BNR cere bancilor comerciale sa realizeze pentru fiecare potential client o analiza de tip "stress test", care evalueaza capacitatea de rambursare a creditelor in conditii nefavorabile. Pentru aceasta analiza se iau in calcul informatiile dintr-o perioada de minimum 18 luni, utilizand cea mai ridicata rata a dobanzii, cel mai ridicat nivel al comisioanelor, iar in cazul creditelor in valuta – cel mai ridicat nivel al deprecierii cursului de schimb.
"Va fi o masura care va avea impact semnificativ, in sens negativ, asupra ritmului de creditare, dar si asupra pietei imobiliare si a consumului cetateanului. Circumstantele speciale cer masuri speciale, prin prisma creditarii accelerate si a gradului de indatorare ridicat. Cred ca bancile ar trebui sa ajunga la standardele europene si in ceea ce priveste ratele de rentabilitate. Inseamna ca trebuie sa-si reduca marjele de profit prin reducerea comisioanelor. Aceasta masura va cerne si mai mult persoanele eligibile, iar o eventuala scumpire a creditarii ar insemna sinucidere curata", a declarat Radu Craciun, director de investitii la Interamerican.
Nicolae Danila, fostul presedinte al BCR, spune ca a anticipat aceste masuri ale BNR inca din luna martie si ca acestea sunt in linie cu politica Bancii Centrale Europene (BCE).
Bogdan Baltazar, fostul presedinte al BRD, considera insa ca "BNR vrea sa demonstreze ca este preocupata, iar aceste prevederi, care sunt de Guinness Book, nu vor fi niciodata aplicate. Este o aberatie propagandistica. Nu vor ramane in forma asta, daca bancile din Romania mai au vlaga in ele".
"Intarirea politicii monetare prin parghia dobanzii-cheie a cam atins eficienta maxima, BNR avand acum la dispozitie pentru tintirea inflatiei masurile administrative. BNR incearca din rasputeri sa limiteze nivelul inflatiei prin limitarea creditarii. Totusi, prin intermediul acelei exceptii creditarea nu va scadea abrupt. Este laudabil faptul ca BNR pune in dezbatere publica acest regulament si nu il impune pur si simplu. De asemenea, fondul analizei de «stress test» este bun, deoarece evidentiaza riscul valutar din spatele creditului", a explicat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, avertiza la sfarsitul lunii iunie ca viteza de crestere a creditului de consum este excesiv de ridicata si devine riscanta atat pentru banci, cat si pentru economie.
Situatia pare sa fie destul de complexa si grava, potrivit altor analisti bancari. "Portofoliile de credite ale bancilor s-au dezvoltat foarte mult pe volum si mai putin pe calitate. S-au amplificat riscurile aferente sistemului bancar, prin faptul ca aproape toate bancile de top au in bilant pierderi importante din cauza creditelor nerambursate. De asemenea, s-au amplificat fraudele bancare, fiind implicati chiar bancheri de afara. Pe fondul extinderii bancilor, calitatea personalului a scazut foarte mult. Criza de lichiditati din tarile bancilor-mama (Franta, Austria, Germania, Italia) s-a accentuat, iar acestea incearca o estompare a crizei prin reducerea expunerii pe pietele emergente, cum este Romania. Masurile BNR sunt binevenite, in contextul in care creditarea a luat viteza pe baza unor adeverinte de salariu false si mult umflate", spune un analist care a dorit sa-si pastreze anonimatul.