0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăBNR urca dobanda-cheie la 9% pentru leu si inflatie

BNR urca dobanda-cheie la 9% pentru leu si inflatie

» Rata dobanzii de politica monetara a urmarit mai degraba cursul leului in ultimele 12 luni.

» Leul s-a intarit dupa ce BNR a scos din piata 4,62 miliarde lei (1,28 miliarde euro) cu noua dobanda.

Intr-o miscare aproape surprinzatoare prin energia ei, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a ridicat ieri dobanda de politica monetara cu 1%, pana la 9%, a mentinut nivelul rezervelor minime obligatorii si a amenintat ca va urca provizioanele pentru creditele in valuta cu grad mare de risc, fara a mentiona nivelul majorarii.
Este a treia majorare consecutiva a dobanzii sale cheie pe care o plateste pentru atragerea excesului de lei din piata bancara, in depozite pe termen scurt. Analistii atribuie miscarea unei ingrijorari crescande privind evolutia inflatie si unei tentative de a stopa declinul leului.

Sabie de samurai
"Guvernatorul Isarescu avertiza recent ca va folosi o sabie de otel pentru a lupta cu inflatia, dar observ ca a scos din teaca o sabie de samurai, care a ras din radacina speculatiile potrivit carora se teme sa nu coboare cresterea economica", spune Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR). Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, se uita exclusiv la inflatie, spune Anghel, iar amplitudinea urcarii ratei dobanzii de politica monetara arata ingrijorare privind pesrpectivele inflatiei. "Impactul majorarii cu 0,5% a dobanzii-cheie, la inceputul anului, a fost limitat. Acum s-au intamplat multe lucruri, inclusiv avertismentul primit de la agentia de rating Fitch, iar leul s-a depreciat. Cred ca banca centrala se va duce si mai sus cu dobanda daca presiunile inflationiste persista".

Dobanda BNR e sensibila la leu

Florin Citu, economistul-sef al ING Bank Romania, spune ca era momentul ca banca centrala sa ridice dobanda, gest care indica o ingrijorare privind evolutia inflatiei, dar semnaleaza ca in ultimele luni dobanda de politica monetara a urmarit cursul leului, reactionand mai degraba la miscarile acestuia decat la inflatie. "Sper ca decizia de urcare a dobanzii sa fie expresia unei ingrijorari privind inflatia si nu a pozitiei de trader pe piata valutara", spune Citu.

Bancile straine au avantaj

Cresterea cu 1% a dobanzii-cheie a bancii centrale va determina bancile, intr-un interval care depinde de strategiile fiecareia, sa ridice atat dobanzile la depozite, cat si pe cele asociate creditelor, avertizeaza analistii. Banca centrala a dat ieri si o lovitura directa creditelor de consum luate in valuta, prin urcarea provizioanelor. In plus, BNR a extins impunerea de utilizare a provizioanelor pentru imprumuturile in valuta si asupra institutiilor financiare nebancare, din care fac parte si agentiile de leasing. Masura este menita sa blocheze cresterea creditarii in valuta si va avea ca efect scumpirea imprumuturilor pentru consum, spun analistii. Romanul mediu va plati mai scump un credit de consum, insa bancile romanesti cu actionariat strain ar putea sa evite restrictia mutand portofoliile de credite la grupul-mama. Banca centrala nu a anuntat inca noul nivel al provizioanelor pentru creditele de consum in valuta, care este in prezent de 5% din suma imprumutata. Practic, pentru fiecare suta de euro imprumutata, banca blocheaza 5 euro. "Nu putem calcula vreun impact pana cand nu aflam nivelul provizioanelor asociate creditelor negarantate, cum sunt cele destinate consumului. Cred ca BNR incearca sa incetineasca ritmul creditarii in valuta si al intermedierii financiare, in subsidiar. Anul trecut, gradul de intermediere financiara a urcat cu 11%, pana la 38% din produsul intern brut. E o viteza neconvenabila pentru BNR, care a dat de inteles ca si-ar dori o crestere a creditarii cu 7% din PIB", spune Anghel.
Florin Citu e sceptic in privinta eficientei restrictiilor privind creditarea, care va avea doar efectul scumpirii imprumuturilor, dar nu va stavili cererea. "Atat timp cat exista cerere, gestul de a ridica provizionarea nu poate decat sa subventioneze creativitatea bancherilor, pentru a gasi solutia si a ocoli bariera", spune economistul-sef al ING Bank Romania.
In esenta, constata Anghel, "prin ridicarea dobanzii-cheie cu 1% si majorarea provizioanelor, institutiile financiare nerezidente au castigat inca un avans suplimentar pe partea de creditare a companiilor".
Lars Christensen, analistul Danske Bank, spune insa ca banca centrala a Romaniei a facut ceea ce trebuia si avertizeaza ca va mai fi fortata sa urce dobanda-cheie. z

» BNR plateste 4,4 milioane euro si urca leul la 3,6005 lei/euro
Banca centrala a scos ieri din piata bancilor

4,62 miliarde lei (1,28 miliarde euro), bani pe care i-a atras in depozite cu scadenta la doua saptamani si pe care i-a platit cu noua dobanda de 9% pe an. Un calcul simplu arata ca BNR va cheltui pentru cele 4,6 miliarde lei scoase din piata suma de aproape 16 milioane lei (4,42 milioane euro). Evident, bancile s-au imbulzit catre piata monetara, unde au plasat  leii, scazand presiunea pe cursul valutar, care a ajuns,
intr-o jumatate de ora la 3,6005 lei/euro, urcand apoi peste
3,63 lei/euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă