5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăAmericanii au început să cumpere masiv obligaţiuni româneşti

Americanii au început să cumpere masiv obligaţiuni româneşti

Investitorii au fost interesaţi dacă România va emite bonduri denominate în dolari, cumpărătorii eurobondurilor româneşti vândute săptămâna trecută provenind din SUA într-o măsură mult mai mare faţă de alte emisiuni, potrivit viceguvernatorului BNR Cristian Popa.

Oficialul băncii centrale a declarat că interesul crescut pentru plasamente în eurobonduri româneşti din partea investitorilor din Europa emergentă, în special Polonia, a fost de asemenea o surpriză. În ceea ce priveşte oportunitatea unei emisiuni de bonduri româneşti denominate în dolari, Popa a arătat că propunerea se află în analiză la Ministerul Finanţelor Publice. De altfel, secretarul de stat în MFP Bogdan Drăgoi a declarat în mai multe rânduri că programul de MTN (Medium Term Notes) va fi amendat pentru a permite inclusiv emisiuni denominate în dolari, ca o potenţială alternativă de plasament.

Condiţiile emisiunii de obligaţiuni

România a atras 1,5 miliarde euro din vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%, prin prima emisiune a programului MTN, derulată joi, ipotrivit lui Bogdan Drăgoi. Jumătate din sume au fost adjudecate di investitori din Marea Britanie, Irlanda şi SUA.
Investitorii au oferit 3 miliarde de dolari la această dobândă, adică de două ori mai mult decât cererea Trezoreriei.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emisiuni MTN pe piaţa internaţională pe o perioadă de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. Societe Generale, alături de Erste Bank, sunt aranjorii selectaţi de către Ministerul Finanţelor pentru emisiunile din programul cadru de finanţare.

Cât costă împrumuturile României

Cel mai recent împrumut de pe pieţele externe a avut loc în martie 2010, când România a împrumutat un miliard de euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an. Deşi randamentul obţinut joi este mai mare, marja negociată este mai mică decât cea de anul trecut. Pe piaţa internă, cea mai recentă licitaţie pentru vânzarea de titluri în euro a avut loc pe 6 mai, când Finanţele au plasat obligaţiuni cu scadenţa la trei ani, la un randament mediu de 4,89% pe an. Finanţele au vândut şi titluri de stat în lei de 27,9 miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie.

Emisiunea MTN:
Sumă    1,5 mld. euro
Subscriere    200%
Termen    3 ani
Dobândă    5,29%

Reciprocitate?
Nu doar SUA sunt interesate de plasamente în România. La rândul ei, România a manifestat în cursul anului trecut un interes puternic faţă de plasamentele în dolari. Potrivit Trezoreriei SUA, în luna iulie românii au cumpărat titluri în valoare de 4,6 miliarde de dolari, în creştere cu 74%, de la 6,2 la 10,8 miliarde de dolari. În lunile următoare, această valoare a scăzut sub zece miliarde de dolari fără ca Trezoreria SUA să mai precizeze nivelul exact. Majoritatea achiziţiilor de titluri de stat americane din România sunt făcute de BNR.

Coincidenţă?
Interesul american pentru obligaţiunile româneşti a venit după anunţul despre instalarea scutului anti-rachetă, care va fi operat de la baza aeriană Deveselu şi de pe crucişătoare aflate în Marea Neagră.

 

Lucian Davidescu
Lucian Davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Apple plănuiește lansarea unui model ultra-subțire de iPhone 17

Apple plănuiește lansarea unui model ultra-subțire de iPhone 17, cunoscut sub denumirea de „iPhone 17 Air”, care ar putea deveni cel mai subțire iPhone...
00:03:03

VIDEO. Animalele de la grădina zoologică din Berlin se hrănesc cu pomi de Crăciun

Elefanții, girafele și renii de la grădina zoologică din Berlin se hrănesc cu brazi de Crăciun nevânduți, așa cum este tradiția în preajma sărbătorilor,...

România se pregătește să inaugureze aproape 300 km de autostradă și drum expres în 2025

Conform datelor oferite de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și analizate de ECONOMICA.NET, România ar putea inaugura în 2025 aproximativ 295...
Ultima oră
Pe aceeași temă