Uniunea Europeană intenţionează să facă recomandări “minime” privind folosirea fracturării hidraulice pentru forajele de petrol şi gaze la zăcămintele de şist, tehnologie controversată care a adus Statele Unite aproape de independenţa energetică, potrivit unui proiect obţinut de Bloomberg, informează Mediafax.
Cei 28 de membri UE vor fi solicitaţi să urmeze noile principii neobligatorii, astfel încât fracturarea hidraulică să fie făcută în condiţii de siguranţă şi fără confuzii legate de reglementările contradictorii în domeniul mediului, între statele membre, se arată în proiect.
Recomandările nu vor interfera cu dreptul unei naţiuni de a interzice fracturarea hidraulică. Investitorii şi companiile care efectuează activităţi de explorare şi-au exprimat temerile că oportunităţile de a folosi zăcămintele de şist ar putea deveni dificil de valorificat, în comparaţie cu naţiuni precum SUA şi Rusia, întrucât ţările europene introduc noi legi.
Grupul francez Total nu poate folosi fracturarea hidraulică în Franţa, dar luni a devenit cea mai mare companie petrolieră care va intra pe segmentul zăcămintelor de şist în Marea Britanie. “Pe măsură ce activităţile de explorare a zăcămintelor de gaze de şist progresează, statele membre au început să interpreteze în mod diferit legislaţia UE în domeniul mediului, inclusiv prin interdicţii şi moratorii. UE are nevoie de un teren comun pentru a răspunde modificărilor rapide ale peisajului energetic”, se arată într-un proiect de declaraţie al Comisiei.
Potrivit Bloomberg, decizia este o victorie pentru grupurile industriale şi guverne ca cele ale Poloniei şi Marii Britanii, care efectuează, în premieră în Europa, foraje la zăcăminte de şist. Este în schimb o înfrângere pentru organizaţii de protecţie a mediului, între care Prietenii Pământului şi Greenpeace, care au dorit reglementări mai stricte la nivelul UE.