România se află pe ultimul loc la absorbția fondurilor europene, în perioada 2007 – 2013, arată un raport al Societății Academice Române (SAR). Astfel, susțin experții SAR, țara noastră riscă să piardă fonduri substanțiale, din cauza gestionării slabe din această perioadă.
"În perioada 2007-2013, România a plătit către bugetul UE 9,2 miliarde euro, dar a primit prin intermediul tuturor tipurilor de fonduri nerambursabile peste 21 miliarde euro. Dintre aceștia, se deduc dezangajările automate — substanțiale în cazul unor Programe Operationale — adică bani pierduți definitiv din cauza incapacității de a transmite la timp declarațiile de cheltuieli pentru a fi rambursate de către Comisia Europeană", arată Raportul Anual al SAR pe 2014.
Astfel, fondurile structurale și de coeziune care ar fi putut fi folosite în mod real pentru a susține dezvoltarea socio-economică pe termen scurt, mediu și lung reprezintă sub 6 miliarde euro pentru toată perioada 2007-2013, deci sub un miliard euro pe an până în 2012 și 2013 când, însumat, s-a atras suma de 4 miliarde euro.
Raportul SAR mai precizează că inflația va fi ținută sub control — 2,73%, iar cursul monedei naționale se va deprecia foarte puțin, estimarea fiind de 4,58 lei/euro.