Oferta publică secundară de vânzare a 9,84% din acţiunile SC OMV Petrom SA, efectuată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, prin OPSPI, a eşuat, întrucât subscripţiile înregistrate au fost sub nivelul de 80%, necesar pentru a închide oferta.
Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat vineri pentru Agenţia NewsIn că oferta publică de vânzare va fi reluată „într-o perioadă mai propice”, cel mai probabil în primul trimestru din anul viitor.
„Perioada aceasta a fost destul de dificilă pe plan internaţional. Aţi văzut ce s-a întâmplat săptămâna aceasta în Grecia, Spania, Italia. Noi, împreună cu consultanţii, vom analiza o perioadă propice pentru a relua vânzarea acţiunilor Petrom, care va fi cel mai probabil în trimestrul I al anului viitor. Situaţia nu este urgentă pentru noi, nu ne grăbim să vindem. Am ţinut la preţ. Vom relua procesul, pentru că am pus un preţ minim sub care noi nu vrem să vindem”, a declarat vineri ministrul Economiei, Ion Ariton.
Premierul Emil Boc a declarat că România nu este disperată la acest moment pentru a vinde acţiunile listate la Petrom la orice preţ şi în orice condiţii, informează Mediafax.
„Aşteptăm rezultatul comisiei de privatizare, dar România nu este disperată în momentul de faţă să vândă la orice preţ şi oricum. Am stabilit un preţ minim, vedem care este situaţia. Avantajul ţării este însă că nu avem o situaţie disperată astfel încât să vindem la orice preţ şi în orice condiţii”, a spus Boc.
Întrebat dacă oferta va fi amânată în cazul în care subscripţia este sub 80%, şeful Guvernului a evitat un răspuns, spunând doar că aşteaptă rezultatul comsiei.
Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri anunţă totodată că va continua programul de privatizare a companiilor aflate în subordinea sa prin metode transparente, încurajând creşterea vizibilităţii pieţei bursiere din România.
„Actualul Guvern s-a angajat într-un program ambiţios de privatizare prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti, prin metode transparente. Programul îşi propune efectuarea de privatizări la preţuri corecte şi reale şi creşterea vizibilităţii pieţei bursiere din Bucureşti. Faptul că gradul de subscriere la pachetul de acţiuni OMV Petrom SA nu a ajuns la nivelul dorit nu înseamnă că anumite ţinte nu au fost atinse”, se mai arată în comunicat.
Oficialii ministerului mai spun că semnalul dat investitorilor, acela că Guvernul României îşi respectă programul şi privatizează transparent şi pe bursă, dar nu la orice preţ, a fost unul foarte important şi recepţionat pozitiv.
„Ofertele publice de vânzare de acţiuni iniţiate de Guvernul României pot fi considerate un nou început pentru Bursa de Valori Bucureşti şi pentru politica de privatizare a Guvernului”, mai informează comunicatul.
Reprezentanţii Ministerului Economiei precizează că OMV Petrom SA este o companie extrem de valoroasă pentru România.
Vânzarea unui pachet de aproximativ 10% face parte din înţelegerile convenite de autorităţile române cu FMI şi Comisia Europeană.
Oferta prin care statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom ar putea fi prelungită cu câteva zile sau amânată, deoarece investitorii au subscris cu mult sub 80% din titluri, nivelul minim pentru ca operaţiunea să fie un succes, au declarat surse din piaţa de capital.
„Subscrierile sunt sub 50% şi chiar dacă ar subscrie toţi cei cu care au fost discuţii tot nu s-ar ajunge la 80%”, au afirmat sursele citate.
Oferta a început la 11 iulie şi s-a încheiat vineri, 22 iulie, la ora 12:00.
Conform prospectului de vânzare, oferta este considerată finalizată cu succes dacă la data închiderii au fost subscrise minimum 80% din acţiunile oferite.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Dan Lazăr a declarat marţi că vânzarea pachetului va fi amânată pentru anul viitor în cazul în care statul nu va reuşi să vândă 80% din acţiuni.
Guvernul a stabilit, marţi, un preţ minim de vânzare a pachetului de 9,84% din acţiunile OMV Petrom de 0,3708 lei/titlu, cotaţia fiind cu aproximativ 3% sub nivelul de la închiderea şedinţei bursiere de joi.
Surse guvernamentale au declarat, marţi, că intermediarii ofertei au propus un preţ minim de 0,33 lei/acţiune, însă Executivul nu a fost de acord cu această valoare. Preţul maxim a fost stabilit înainte de începerea ofertei, la 0,46 lei/acţiune.