0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMugur Isărescu: Căderea preţurilor continuă până în primavara anului viitor

Mugur Isărescu: Căderea preţurilor continuă până în primavara anului viitor

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isărescu, a anunţat că BNR a revizuit în scădere rata inflaţiei pentru finalul anului, de la 4,6% la 3,3%.

„Până spre primăvara anului viitor va continua căderea preţurilor. S-ar putea ca prin martie  inflaţia să fie în jur de 2% sau chiar mai puţin, apoi tot efectul de bază ne va împinge mai în sus spre vară. Nu vedem în vară scăderi de preţuri alimentare, ne menţinem conservatori”, a precizat Mugur Isărescu, cu ocazia prezentării raportului asupra inflaţiei.

În plus, a afirmat Isărescu, proiecţia de inflaţie pentru anul viitor este revizuită de de la 3,5% la 3%.

„În trimestrul al treilea, rata inflaţiei a scăzut substanţial. Putem spune că a scăzut mai mult decât am anticipat şi a intrat în interiorul benzii de variaţie. Inflaţia anuală a suferit în ultimele 16 luni şocuri puternice, în special din cauza majorării TVA”, a mai spus Mugur Isărescu, subliniind că dinamica cererii de consum rămâne favorabilă dezinflaţiei.

Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna septembrie la 3,45%, intrând astfel în intervalul ţintit de BNR pentru acest an.

Potrivit guvernatorului BNR, dezinflaţia pronunţată din trimestrul al treilea a fost determinată de trei factori: preţurile volatile ale produselor alimentare, deficitul de cerere şi atenuarea tensiunilor materiilor prime.

De cealaltă parte, creşterile de preţuri au fost favorizate de unele preţuri administrate şi  de deprecierea monedei naţionale.

De asemenea, Mugur Isărescu a atras atenţia că revirimentul economisirii – constatat de BNR – afectează consumul.

Alte observaţii ale guvernatorului BNR:

– Rata şomajului rămâne mare. Gradul de ocupare are încă o creştere slabă.

– Datele ne arata că cererea de consum are tendinţa să rămână în general slabă.

– Situaţia financiară din Europa acţionează cu efecte vizibile asupra cursului de schimb. În România, volatilitatea a fost relativ limitată, dacă o comparăm cu situaţia din Polonia sau Ungaria.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă