0 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăManagementul proiectelor din fondurile europene va fi externalizat

Managementul proiectelor din fondurile europene va fi externalizat

Invocând explicit experienţa altor ţări şi implicit ineficienţa structurilor proprii, Guvernul se pregăteşte să externalizeze operaţiunile de evaluare şi derulare a proiectelor finanţate din bani europeni, după principiul mai bine mai târziu (majoritatea programelor operaţionale sunt suspendate) decât niciodată.

 

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, insistă pe avantajele externalizării în condiţiile lipsei de „eficienţă” (asta ca să nu pronunţăm cuvinte mai grele, precum corup­ţie şi incompetenţă) a organismelor naţionale implicate în gestionarea banilor europeni.

„Putem apela la externalizări, putem avea chiar organizaţii 100% private care să se ocupe de managementul proiectelor, se aplică şi în alte părţi reţeta asta, îmi amintesc de exemplu de cazul Portugaliei, care lucrează într-un mod asemănător cu banii din Fondul Social European”.

„Am discutat cu cei de la Banca Mondială şi cred foarte mult în expertiza externă, pentru că e greu ca doar din interior să faci reforma. La fonduri europene, chiar cred că trebuie să învăţăm din experienţa altor ţări şi să externalizăm cât putem de mult din evaluarea proiectelor. Ţinem totul la autorităţile de management, la acei funcţionari care sunt plătiţi cât sunt plătiţi, când poţi să externalizezi – şi Comisia Europeană îţi dă voie – cât mai mult din operaţiunile de evaluare şi derulare a proiectelor”, afima săptămâna trecută şi Premierul Ponta. Guvernul va avea în luna decembrie o nouă discuţie cu oficialii Băncii Mondiale despre un tip de monitorizare şi expertiză externă.

Ce se va întâmpla însă în situaţia în care autorităţile locale de management ajung să se calce pe bătături cu privaţii cu aceleaşi atribuţii? Păi, nimic spectaculos. „Personalul va fi re-alocat în cadrul altor proiecte, există oricum un deficit cronic de personal în ceea ce priveşte lucrul cu fondurile europene”, spune Leonard Orban.

Potrivit MAEur, rata de absorbţie a fondurilor europene ar putea ajunge până la sfârşitul anului la „minimum 15%” dacă se va decide de către Comisia Europeană în lunile următoare reluarea plăţilor pe unele dintre programele presuspendate. Momentan însă, stagnăm la 10%, cifră consemnată la nivelul lunii octombrie, nivel similar celui din iulie (iniţial, obiectivul fixat de autorităţi pentru 2012 era de 20%!).

Potrivit consultantului în fonduri europene Graţian Mărculescu, „corupţia şi politizarea excesivă a administraţiei publice locale, regionale şi naţionale sunt, probabil, cei mai impor­tanţi factori în reducerea capa­cităţii de absorbţie a fondurilor europene”.  Într-un articol din Europuls, acesta consideră că „cea mai relevantă disfuncţio­nalitate a sistemului de management al fondurilor europene, constatată în mai multe rânduri de Comisia Europeană, este faptul că autorităţile nu sunt capabile să oprească licitaţiile trucate sau îndoielnice, mai ales din zona achiziţiilor publice, unde încă se dau  contracte cu dedicaţie”. 

Cele mai citite

Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială. Pe cine va susține în continuare

Ludovic Orban a declarat la dezbaterea candidaților pentru alegerile prezidențiale de la Digi 24 că se retrage din această cursă și că o va...

Diego Simeone, la final de drum cu Atletico Madrid? Conducerea caută deja un înlocuitor

După aproape 13 ani pe banca tehnică a lui Atletico Madrid, Diego Simeone ar putea încheia colaborarea cu echipa de pe Metropolitano la finalul...

Atac virulent la adresa României! Un istoric kosovar lansează acuzații grave și jigniri fără precedent

Într-un editorial publicat pe site-ul kosovar Bota Sot, Enver Bytyci, istoric și profesor la Universitatea „Aleksander Moisiu” din Durres, Albania, a lansat o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă