Potrivit unui proiect de lege, începând din iulie şi până în 2017, investitorii în energie regenerabilă se vor mulţumi cu cel mult jumătate din numărul certificatelor verzi alocate în prezent, iar marii consumatorii (peste 1GWh pe an) nu vor fi obligaţi să achiziţioneze certificate pentru jumătate din energia utilizată.
Iniţiativa vine la presiunile marilor companii din economie care se simţeau defavorizate în faţa concurenţei externe (iar economia românească nu excelează oricum la capitolul exporturi). “Activitatea Alro se va opri în următoarele trei luni, deoarece nu poate să susţină un cost al energiei electrice mai mare de 2-3 ori faţă de competitorii săi din Europa, este ultimul avertisment pe care reprezentanţii companiei îl dau autorităţilor” se putea citi luni pe site-ul Olttv.ro. Reprezentanţii Alro afirmă că au plătit 40 milioane de dolari în 2012 pentru certificatele verzi, că vor plăti 66 milioane în 2013, în condiţiile în care anul trecut au încheiat după multă vreme cu o pierdere de 170 milioane lei (generată însă în principal din ruperea contractelor cu Hidroelectrica, n.n) iar tona de aluminiu costă cu 300 de dolari mai mult “mulţumită” certificatelor verzi.
În ediţia de ieri a României libere, relatam că ArcelorMital ameninţă cu plecarea din România, din cauza costului mare al energiei electrice. Conducerea Sidex arăta că nu poate face faţă concurenţei altor producători din UE, ce beneficiază de exceptări la plată pentru subvenţiile la energia regenerabilă.
„Planul”
„Prima modificare este suspendarea Legii 220 pe trei ani şi jumătate, din 1 iulie 2013 până în 1 ianaurie 2017. Energia eolinană va primi un certificat verde, energia hidro va primi un certificat verde, energia solară va primi doouă certificate verzi. Restul de certificate vor fi păstrate într-un coş de ANRE, care va calcula câte certificate verzi va avea fiecare investiror în 2017. Aceste certificate verzi pot fi scontate la bancă sau preluate ca valoare, după 1 ianaurie 2017”, a afirmat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. Alte modificări sunt exceptarea de la prevederile legii energiei a marilor consumatori, cu un consum anual mai mare de 150 GWh, precum şi posibilitatea ca producătorii de energie regenerabilă care livrează sub 5MWh să poată încheia contracte bilaterale pentru comercializarea electricităţii. Noua lege va intra în vigoare în 1 iulie iar autorităţile aşteaptă până atunci “şi alte propuneri pe această temă”.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla din 2017, în condiţiile în care facturile vor continua să crească până atunci ca urmare a calendarului asumat de liberalizare a preţurilor. Să ne aşteptăm la… eşalonare după încheierea perioadei de suspendare a plăţii pentru jumătate din numărul certificatelor?
În prezent, se acordă 6 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fototoltaice, două certificate pentru energia produsă de turbine eoliene noi şi 3 certificate pentru energia hidro.Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.
În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final.