2.2 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul nou preia angajamentele vechi făcute FMI

Guvernul nou preia angajamentele vechi făcute FMI

Viitoarea echipă guvernamentală s-a angajat să aducă management privat în firmele de stat cel târziu în octombrie.

 

Noul Guvern va menţine şi respecta promisiunile anterioare făcute de fostul cabinet românesc faţă de FMI, adoptând doar mici ajustări, arată conţinutul discuţiilor purtate sâmbătă şi ieri de către viitorii miniştri cu oficialii FMI.

La ultima sa vizită în România, în primăvara acestui an, Guvernul Ungureanu reafirma intenţia României de a realiza reforma întreprinderilor de stat, prin micşorarea arieratelor companiilor publice, privatizarea parţială sau integrală a principalelor companii din sectorul energetic şi transporturi, numirea managementului privat la companiile de stat monitorizate. Vizita FMI din aceste zile prinde însă România cu temele nefăcute.

„Aşa cum am înţeles, nu avem prea multe progrese în reformarea întreprinderilor de stat, dar programul a fost renegociat în ultimele zile. Să sperăm că vom avea succes în perioada următoare. Sperăm şi o să vedem”, a spus ieri preşedintele Traian Băsescu, înainte de începutul întâlnirii de la Palatul Cotroceni cu delegaţia FMI, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene.

 Ieri după-amiază, după încheierea discuţiilor,  Traian Băsescu a spus că nu se pune problema privatizării majoritare a companiilor de stat importante, precum cele din sectorul energetic, dar că vânzarea unor pachete de acţiuni va aduce acestor companii resursele financiare necesare modernizării lor.

Guvernul îşi păstrează angajamentele

Guvernul va respecta toate prevederile privind privatizarea care vor fi convenite la negocierile cu delegaţia FMI, a afirmat la finele săptămânii trecute ministrul desemnat pentru Finanţe, Florin Georgescu. De remarcat însă că, în timp ce Traian Băsescu vorbea de renegocierea programului de privatizare, Florin Georgescu menţionează doar o reactualizare a acestuia. „Se respectă toate prevederile negociate, în condiţiile în care se actualizează, pentru că unele s-au realizat, altele nu, este nevoie de alte termene”, a spus Georgescu.

USL, mai curajos în platformă decât la discuţiile cu FMI

Dacă, după cum am arătat, în declaraţii, echipa USL vorbeşte doar de o actualizare a ţintelor convenite cu FMI, în platforma sa electorală, făcută publică săptămâna trecută, oficialii USL sunt mult mai tranşanţi.

Potrivit programului de guvernare, Guvernul USL îşi propune „continuarea procesului de privatizare, mai ales acolo unde şi atunci când privatizarea aduce responsabilitate şi chibzuinţă în gestionarea activelor economice şi a resurselor, dar după finalizarea auditului asupra activităţii Guvernului precedent şi clarificarea situaţiei reale, tehnice şi economice a societăţilor supuse acestui proces”.

Totodată, Guvernul îşi propune reanalizarea actualei strategii de privatizare a CFR Marfă „după aplicarea testului investitorului privat şi a testului vânzătorului privat în economia de piaţă”.

Şi-a îndeplinit România angajamentele?

Acordul cu FMI prevede vânzarea integrală până la finele lunii aprilie a companiilor Oltchim şi Cupru Min. De asemenea, Guvernul se angajase să facă oferte publice secundare, până la aceeaşi dată, pentru Transelectrica (15% din acţiuni) şi Transgaz (15% din acţiuni).

Oferta Transelectrica s-a încheiat cu succes la finele lunii martie, iar licitaţia pentru Cupru Min după ce firma canadiană câştigătoare a pierdut contractul, deoarece a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, să achite în maximum o lună de la avizul Consiliului Concurenţei preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului de privatizare.

Statul a selectat deja intermediarii pentru oferta Transgaz, care potrivit estimărilor actuale ar urma să se deruleze în luna iunie. Luna aprilie a fost termen limită şi pentru selectarea intermediarilor la Poşta Română (pachet minoritar), Romgaz (15% din acţiuni), Electro Serv (pachet majoritar) şi Tarom (20% din acţiuni). Selectarea consultanţilor juridici pentru listarea a 10% din Hidroelectrica (prin majorare de capital), privatizarea Electrica Serv,  listarea a 10% din Nuclearelectrica (majorare de capital), privatizarea Electrica Furnizare şi privatizarea CFR Marfă a avut ca termen de finalizate de asemenea sfârşitul lunii aprilie.

În prezent, brokerii pregătesc ofertele Romgaz, Tarom şi Hidroelectrica. Potrivit estimărilor cele mai recente, oferta Tarom ar urma să fie lansată în iunie.

Oferta Romgaz este programată pentru luna iulie sau septembrie. Statul a selectat şi intermediarul pentru oferta de la Hidroelectrica, care acum are ca termen probabil luna noiembrie 2012.

Calendarul actual al privatizărilor spune că până la finele acestui an sau începutul lui 2013 vor fi scoase la privatizare Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia şi Elcen Bucureşti. Privatizarea CFR Marfă ar trebui finalizată până la finele lunii octombrie, iar oferta publică de la Tarom are ca termen sfârşitul lunii iunie, după care va fi selectat management privat.

Cel puţin 20% din acţiunile Poşta Română ar trebui să fie preluate de către un investitor strategic până la jumătatea acestui an, iar listarea Hidroelectrica este prevăzută pentru cel târziu, luna octombrie. La Electrica Serv încheierea procesului de privatizare are ca termen jumătatea acestui an.

Manageri privaţi la stat până în octombrie

Managementul privat al companiilor de stat prevăzute în acordul cu FMI va fi numit până în luna octombrie, iar primele societăţi vizate sunt Hidroelectrica şi Transgaz, a declarat sâmbătă ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chiţoiu, în urma discuţiilor de la BNR cu reprezentanţii FMI.

Chiţoiu a precizat că primele companii care vor beneficia de management privat vor fi Hidroelectrica şi Transgaz.

Alături de Transgaz şi Hidroelectrica, Oltchim, Romarm şi Electrica Furnizare se numără printre societăţile de stat la conducerea cărora vor fi numiţi manageri privaţi.

Printre companiile de stat pentru care vor fi selectaţi, ulterior, manageri privaţi, conform angajamentelor asumate faţă de FMI, se numără Tarom, SNLO, CFR SA, CFR Călători, Nuclearelectrica, Transelectrica şi Romgaz.

Totodată, ministerul Economiei va renegocia contractele cu aşa numiţii „băieţi deştepţi” din energie în maximum zece zile, a declarat Daniel Chiţoiu. El a spus că la întâlnirea cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene s-a vorbit şi despre contractele cu „băieţii deştepţi”.

„Mi-am luat angajamentul că în maxim zece zile trebuie să am o renegociere a acestor contracte, urmând ca după aceste renegocieri să informăm instituţiile financiare internaţionale asupra hotărârilor pe care
le-am luat”, a adăugat el.

Acesta a adăugat că va renegocia şi cantităţi, şi preţuri, şi termene mai mici.

Beneficiarii contractelor directe erau în 2010 companiile Alro Slatina, Luxten Lighting, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroşani şi CLMB Patinoar Braşov.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH şi CLMB Patinoar Braşov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renunţat la acordul cu Hidroelectrica.

Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003 şi expiră în 2014, 2015 sau 2018.  

Angajamente privitoare la companiile de stat

 
Reducerea datoriilor companiilor de stat cu 5-6 miliarde lei în semestrul II.

Privatizări parţiale ale Oltchim, Transgaz, Cuprumin (integral), Poşta Română, Romgaz, Electro Serv, CFR Marfă, Tarom, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, etc.

Lichidare sau vânzare active Termoelectrica.

Numirea echipelor private de management la firmele de stat până la finele lunii aprilie 2012.

2,6% din PIB, adică 3,1 miliarde euro, este nivelul arieratelor companiilor de stat monitorizate de FMI.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

AS Monaco răspunde ironic la declarațiile lui Cristiano Ronaldo despre Ligue 1!

Cristiano Ronaldo a afirmat recent că Ligue 1 este dominată exclusiv de PSG, iar celelalte echipe sunt „terminate”, iar AS Monaco a oferit o...
Ultima oră
Pe aceeași temă