Divergenţele apărute în cadrul discuţiilor cu FMI legate de modificarea OUG 50 privind creditele populaţiei ar putea prelungi vizita misiunii, punând în pericol chiar acordul.
La doar o zi distanţă de încheierea vizitei FMI la Bucureşti, negocierile au intrat în impas, în principal din cauza condiţiei de modificare a OUG 50 privind creditele populaţiei, astfel că vizita misiunii s-ar putea prelungi şi nu este exclusă suspendarea acordului, potrivit unor surse apropiate discuţiilor, citate de Mediafax. Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti, a precizat în cursul săptămânii trecute că modificarea OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populaţiei într-o formă „satisfăcătoare” va reprezenta o condiţionalitate pentru eliberarea următoarei tranşe din acordul stand-by. „Trebuie să avem o ordonanţă satisfăcătoare, altfel nu vom putea continua. Nu este vorba numai de noi, ci şi de Comisia Europeană. Da, este o condiţionalitate”, a răspuns Franks, întrebat dacă OUG 50/2010 este o condiţie pentru eliberarea următoarei tranşe. Guvernul şi partidele din coaliţie au avut o poziţie inflexibilă faţă de modificarea consistentă a OUG 50 privind creditele populaţiei prin neaplicarea prevederilor la creditele în derulare. Autorităţile consideră că este anormal ca FMI sĂ vină în România şi să susţină exclusiv poziţia băncilor. Partea română consideră că orice divergenţă privind legislaţia naţională şi reglementările europene se rezolvă la nivel instituţional în cadrul Tratatului UE, şi nu trebuie să facă obiectul unui acord de finanţare.
OUG 50/2010, subiect de dispută şi în Parlament
Controversata ordonanţă de urgenţă privind creditele pentru consumatori este în prezent blocată în Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, după ce a fost adoptată de Senat, la începutul lunii septembrie, în forma Executivului. Dezbaterile au fost îngreunate atât de lipsa de cvorum, cât şi de numărul mare de amendamente (peste 100), depuse de opoziţie, dar şi de reprezentanţii puterii, care şi-au însuşit propunerile Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cea care a elaborat proiectul de ordonanţă aprobat de Guvernul Boc în iunie. Concret, ANPC a pus în discuţie modificarea modului de calcul al dobânzilor. La rândul lor, democrat-liberalii au avertizat că vor sesiza Curtea Constituţională în cazul în care plenul Camerei va aproba amendamentele formulate de bănci prin intermediul deputaţilor PSD. Totuşi, ieri, deputatul PSD Mugurel Surupăceanu i-a adresat o scrisoare directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, prin care i-a cerut înlocuirea lui Jeffrey Franks din funcţia de şef al misiunii FMI în România, din cauza intervenţiei privind condiţionarea celei de-a şapte tranşe din acord de modificarea OUG 50/2010. Delegaţia FMI în România a fost primită aseară, pentru a doua zi consecutiv, şi de preşedintele Traian Băsescu.
Guvernul şi partidele din coaliţie au avut o poziţie inflexibilă faţă de modificarea consistentă a OUG 50.