USL şi-a prezentat programul de guvernare pentru perioada 2013-2016, premierul anunţând că se aşteaptă la o creştere economică de 2% pentru anul viitor. Cota de impozitare progresivă, creşterea salariului minim şi încurajarea agriculturii eco figurează printre priorităţi. Lucrurile rămân însă neclare în privinţa indexării pensiilor.
Programul de guvernare prezentat de Guvernul Ponta II păstrează principalele măsuri de reducere a fiscalităţii anunţate de USL înainte de alegeri, printre obiectivele stabilite până în 2016 figurând reducerea TVA la 19%, cota progresivă 8-12-16%, reducerea CAS cu 5 puncte şi TVA de 9% la alimente.
În raport nu există o prevedere clară privind indexarea cu 4% a pensiilor. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu a declarat că pensiile se vor indexa şi neincluderea acestui aspect în programul de guvernare este doar o eroare tehnică.
Creşte salariul minim, scade CAS
La nivel fiscal se intenţionează şi creşterea deductibilităţii cheltuielilor în cercetare şi dezvoltare de la 20% la 50% şi scutirea de impozitare, pe o perioadă de cinci ani, a dividendelor care vor fi reinvestite în utilaje şi echipamente tehnologice.
Promisiunile USL sunt nenumărate şi ating toate palierele economice şi sociale. Guvernul prevede creşterea salariului minim pe economie la 1.200 de lei până în anul 2016, dar şi reducerea în următorii patru ani a CAS datorate de angajator cu cinci puncte procentuale. La capitolul „salarizare” din Programul de guvernare al USL este prevăzută până în 2016 creşterea progresivă a salariului minim pe economie până la 1.200 lei.
Începe exploatarea şisturilor bituminoase
În agricultură se urmăresc impunerea unei cote reduse de TVA la alimentele de bază, încurajarea agriculturii ecologice şi tradiţionale, construirea canalului Siret-Bărăgan şi iniţiative care să conducă la comasarea terenurilor. Alte măsuri vizate sunt stabilirea filierelor pe produse, revizuirea sistemului de impozitare şi combaterea evaziunii. Priorităţile în domeniul energiei conţin, în cea mai mare parte, proiecte nerealizate de guvernele din ultimii 10 ani, precum centrala Tarniţa sau reactoarele nucleare 3 şi 4, dar include şi obiective noi, printre care explorarea gazelor de şist, extracţia de hidrocarburi în Marea Neagră. Guvernul Ponta II intenţionează să extindă activităţile de explorare şi exploatare a zăcămintelor de ţiţei şi gaze din bazinul Mării Negre şi să înceapă explorările pentru identificarea zăcămintelor exploatabile din şisturi bituminoase.
Canalizare în Deltă
În domeniul politicii externe este necesară recuperarea pres-tigiului şi a influenţei diminua-te în ultimii ani. La obiective sunt menţionate consolidarea profilului României în UE şi NATO, consolidarea parteneriatului strategic cu SUA, susţinerea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, apărarea drepturilor minorităţilor româneşti din afara graniţelor.
Un alt angajament arată că toate localităţile de pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării vor avea sistem de canalizare şi alimentare cu apă, precum şi sistem de management integrat al deşeurilor. Revitalizarea Deltei Dunării prin management adaptativ bazat pe conservarea biodiversităţii şi dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale este unul dintre punctele prevăzute la capitolul „Mediu”.
Viitorul lui Ponta sună bine
Programul de guvernare include şi câteva ipoteze macroeconomice având ca sursă Comisia Naţională de Prognoză şi Fondul Monetar Internaţional. Astfel, în următorii patru ani se prognozează că România va înregistra o creştere economică de 2% în 2013, 3% în 2014, 3,3% în 2015 şi 3,5% în 2015. Rata inflaţiei luată în calcul pentru următorii patru ani este de 3,5% în 2013, 3% în 2014, 2,5% în 2015 şi 2,3% în 2016. În acelaşi timp, cursul de schimb mediu va coborî treptat de la 4,5 lei/euro anul viitor la 4,45 lei/euro în 2014 şi 4,4 lei/euro în 2015 şi 2016.