3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum vor băncile să atragă fermierii

Cum vor băncile să atragă fermierii

Agricultorii vor beneficia de dobânzi cu până la 30% mai mici la credite, iar băncile ar putea lansa în următoarea perioadă şi împrumuturi pentru achiziţia de terenuri.

 

Sectorul agricol devine din ce în ce mai atractiv pentru băncile din România, iar o scădere a dobânzilor pentru creditele specifice este aproape sigură. Cinci dintre cele mai importante zece bănci din România plasează deja fermierii printre clienţii favoriţi. Este vorba despre BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank şi Raiffeisen care lansează cu o frecvenţă aproape lunară credite dedicate sectorului agrar.

„Expunerea noastră pe agricultură se ridică în acest moment la 8,5% din totalul creditelor acordate, reprezentând aproximativ trei miliarde de lei. Suntem convinşi că agricultura românească va progresa şi sperăm să atingă performanţele ţărilor avansate în acest domeniu din Uniunea Europeană.”, apreciază Roxana Cosmescu, directorul reţelei comerciale a BRD. Aceasta a precizat că banca pe care o reprezintă îşi propune să majoreze expunerea pe agricultură până la 10,6% din totalul finanţărilor, ceea ce ar reprezenta peste 1 miliard de euro.

Parteneriate cu statul

Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii şi Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), se arată interesat de parteneriate cu băncile. Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, spune că va propune băncilor să dezvolte în parteneriat credite destinate achiziţiei de terenuri pentru exploataţii agricole. Acesta este un produs care lipseş¬te din portofoliile băncilor şi care va reprezenta, cel mai probabil, următoarea etapă în relaţia bănci-agricultori. În plus, guvernul caută soluţii pentru subvenţionarea dobânzilor la creditele agricole. „Ne-am bucura dacă am avea o susţinere de 30% a dobânzii. Există posibilitatea ca în pachetul din Politica Agricolă Comună 2014-2020 să existe şi o prevedere pentru susţinerea dobânzii la creditele agricole”, spune Tabără.

FGCR, pe de altă parte, a acordat anul trecut garanţii pentru împrumuturi în valoare de 1,5 miliarde lei, iar pentru acest an estimează o sumă cu 10% mai mare, a declarat, marţi, Veronica Toncea, preşedintele Fondului. Din valoarea de 1,5 miliarde lei, 80% reprezintă sprijin pentru investiţii, iar diferenţa a vizat activitatea de producţie.

Scad dobânzile

Ministrul Agriculturii Valeriu Tabără este convins că băncile vor reduce în următorii ani dobânzile pentru creditele agricole. „Există diferenţe între ceea ce înseamnă dobânzile la creditele agricole din Franţa sau din Germania şi cele din România. Este primul an în care băncile revin către sistemul agricol, dar sunt convins că în următorii ani dobânzile se vor reduce”, a precizat ministrul.

BRD percepe pentru creditele

agricole o dobândă formată din ROBOR la o lună, plus 3, 4 sau 5 puncte procentuale, ceea ce înseamnă că banca solicită pentru creditele în lei acordate agricultorilor o dobândă între 8,5% şi 10,7% pe an.

Raiffeisen şi CEC au deja în portofoliu un produs asemănător celui al BRD. Cu ajutorul unei adeverinţe eliberate de APIA fermierii pot accesa, de la una dintre cele două bănci, împrumuturi în cuantum de până la 85% din valoarea subvenţiei. Raiffeisen mai are şi un produs dedicat crescătorilor de bovine.

BCR, în cadrul unui program comun cu APIA şi Fondul de Garantare a Creditului Rural, finanţează fermierii cu până la 70% din valoarea subvenţiei pe suprafaţă şi până la 90% din subvenţia APIA, în cadrul schemei de ajutor financiar pentru sectorul vegetal şi zootehnic.

CEC Bank are în portofoliu un credit pentru finanţarea capitalului de lucru destinat fermierilor. Produsul are o dobândă de 11% pe an, la care se adaugă un comision lunar de 0,5% din sold. Creditul este garantat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural şi nu presupune plata unui avans.
Creditul pentru acoperirea cheltuielilor de înfiinţare sau de întreţinere a culturilor vegetale este ultimul produs lansat de Banca Transilvania. Valoarea maximă este de 250.000 de lei – cu acoperirea, de către BT a până la 75% din valoarea cheltuielilor – acordat pe o perioadă de maximum 12 luni. FGCR garantează până la 80% din credit. Dobânda este de 12% pe an. iar la costurile totale se mai adaugă un comision de acordare de 1% şi unul de gestiune de 0,1% lunar.

8,5% este în prezent cea mai mică dobândă de pe piaţă pentru creditele acordate agricultorilor. Fondul de garantare a creditului rural garantează până la 80% din valoarea împrumuturilor contractate de fermieri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă