18.1 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum a blocat un mic SRL deszăpezirea pe 6.000 de kilometri de...

Cum a blocat un mic SRL deszăpezirea pe 6.000 de kilometri de şosele

Desemnarea firmelor ce vor face cu începere din această iarnă deszăpezirea a 6.400 de kilometri de drumuri naţionale va mai întârzia până la începutul primăverii după ce o firmă mică din oraşul Beclean, judeţul Bistriţa Năsăud a contestat în faţa Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) licitaţiile aferente desfăşurate la Direcţiile Regionale de Drumuri şi Poduri din Bucureşti, Craiova, Braşov şi Cluj.

CNSC a dat dreptate firmei Rusu Stil SRL din Beclean în cazul primelor trei regionale de drumuri. Lungimea totală a şoselelor aflate în administrarea acestora este de 6.400 de kilometri, respectiv 2.700 kilometri la Bucureşti, 1.900 kilometri la Craiova şi 1.800 kilometri la Braşov. Este vorba de 40% din întreaga reţea rutieră de interes naţional.

Cine e Rusu Stil SRL

Potrivit Ministerului Finanţelor, firma Rusu Stil SRL a avut în 2010, ultimul an pentru care rezultatele financiare sunt disponibile, o cifră de afaceri de 81.311 lei şi o pierdere de 6.408 lei. Firma are ca obiect de activitate trasportul rutier de mărfuri şi nu are declarat la Ministerul Finanţelor niciun angajat.

Anul trecut, Teodor Rus, administratorul acestei firme, a decedat într-un accident de muncă, strivit de bena camionului pe care îl conducea, în zona localităţii Floreşti-Cluj. Firma este condusă acum de Rus Alexandru, Rus Floare şi Radu Maria Teodora, cel mai probabil rudele celui decedat.

Ziarul România Liberă a încercat să contacteze firma pentru a obţine explicaţii privitoare la blocarea procedurilor de licitaţie. La un singur număr de telefon a răspus o persoană care s-a recomandat drept consilierul juridic al acesteia şi care, aparent speriat, a spus că nu poate furniza nicio informaţie privind alte numere de telefon sau numele administratorului firmei.

Ce a contestat Rusu Stil

Motivele invocate de Rusu Stil SRL în contestaţia sa depusă la CNSC şi CNADNR par a fi solide. Astfel, firma a acuzat în toate cele patru contestaţii că cifrele mari de afaceri cerute firmelor ce doresc să câştige contractele de întreţinere multianuală pe următorii doi ani nu sunt justificate.

Nivelul ridicat al acestora este explicabil doar prin dorinţa CNADNR de a menţine în licitaţie doar câteva firme mari, micii competitori fiind lipsiţi astfel de un drept competitiv al lor. „Estimarea umflată a celui mai mare contract subsecvent aferent fiecărui lot are scopul vădit de a restricţiona concurenţa”, afirmă Rusu Stil SRL.

Argumentul acesteia este că în nici un an din cei 3-4 ani în care s-au derulat precedentele contracte nu s-au cheltuit nici măcar 50% din valaorea contractelor cerute acum de CNADNR competitorilor cu titlul de experienţă similară. CNADNR anunţă iniţial la licitaţie o sumă estimativă a contractului, dar apoi, anual semnează contracte numite subsecvente şi plăteşte doar lucrările făcute la solicitarea sa.

In plus, Rusu Stil SRL a acuzat că nu sunt cantităţi precise ale lucrărilor cerute şi nu sunt precizate nici calităţile de asfalt ce vor fi folosite, fapt pentru care nu poate prezenta o ofertă competitivă.

CNSC admite cererea de suspendare a procedurii de atribuire şi se pronunţa asupra celorlalte solicitări în termen legal, este răspunsul Consiliului la trei in cele patru regionale.

Un fost director al CNADNR opinează că e posibil ca SRL-ul să fi acţionat la comanda unor firme mai mari, deoarece Rusu Stil SRL nu ar fi avut niciun fel de şanse să câştige un contract de sute de milioane de lei. Odată blocată licitaţia,  CNADNR are ca singură variantă continuarea contractelor de deszăpezire semnate în 2008 cu firme ale regilor asfaltului, în condiţii foarte avantajoase pentru aceştia.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Economia mondială e în proces de stabilizare

OCDE se așteaptă la un avans de 3,2% al economiei mondiale până în 2025 Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a îmbunătățit previziunile economice pentru...

Macron cere restrângerea dreptului de veto în Consiliul de Securitate al ONU doar pentru „crime în masă”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri la Naţiunile Unite "limitarea" dreptului de veto în Consiliul de Securitate în cazuri de "crime în masă",...

Economia mondială e în proces de stabilizare

OCDE se așteaptă la un avans de 3,2% al economiei mondiale până în 2025 Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a îmbunătățit previziunile economice pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă