0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăComplexul Turceni, dinamitat prin contracte păguboase

Complexul Turceni, dinamitat prin contracte păguboase

Complexul Energetic Turceni deţine o cotă de piaţă de 10% la producţia de energie electrică. Din cauza pierderilor înregistrate în 2010, CE Turceni a fost inclusă pe lista companiilor de stat monitorizate de Fondul Monetar Internaţional în urma acordului cu Guvernul.

Deşi profitul companiei a scăzut de la an la an în perioada 2007-2010, ajungându-se la pierderi consistente în 2010, numărul angajaţilor a crescut cu aproape 500.

În topul datornicilor

În 2010, CE Turceni se afla pe locul nouă în top celor mai mari 10 companii cu pierderi aflate în portofoliul statului, alături de CFR SA, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, TAROM, Oltchim, Poşta Română şi altele.

Cauza prăbuşirii de la CE Turceni a venit odată cu seismul devastator din Japonia. Pentru retehnologizarea unor grupri energetice conducerea Complexului a angajat un împrumut în yeni, contractat de la Banca Japoniei, care s-a ridicat la 220 milioane euro. Pierderea financiară a fost generată de diferenţele de curs valutar negative determinate în principal de aprecierea yenului în raport cu leul.

De asemenea, un fost director de la CE Turceni, Laurenţiu Ciurel, a susţinut în repetate rânduri că energia produsă se vinde de ani de zile către Hidroelectrica, prin contracte păguboase, la un preţ prea mic: Complexul Turceni vinde energie cu 210 lei /MW, iar Hidroelectrica vinde mai departe, pe bursă, cu 303 lei.

Astfel, doar din astfel de contracte pierderile ar fi de 50.000 de euro pe zi. Astfel de contracte sunt justificate prin înţelegeri de întrajutorare între CE Turceni şi Hidroelectrica.
Mai mult, la sfârşitul anului trecut Hidroelectrica figura cu datorii către CE Turceni de 36 milioane lei.

Cinci grupuri funcţionale

Din cele opt companii monitorizate de FMI în 2011, Complexul Energetic Turceni, ELCEN, SNLO şi Electrica Furnizare Transilvania Nord au înregistrat, potrivit Ministerului Economiei, profit la nouă luni şi se vor încadra în bugetul aprobat.

Iniţial, Complexul Energetic Turceni avea, prin proiect, opt grupuri energetice. Grupul 8 a fost desfiinţat in 2006. Grupurile 1 şi 7 mai au 20.000 de ore de funcţionare, după care vor fi oprite definitiv.

În prezent sunt cinci grupuri funcţionale a câte 330 MW fiecare, grupul 6 fiind în conservare pentru modernizare. Pâna în 2014, blocul 6 urmează să fie modernizat şi vor ramane patru grupuri disponibile.

Investiţiile de mediu necesare la CE Turceni, asumate pentru respectarea normelor europene ar trebui să se încheie în 2013, iar suma necesară este de 350 milioane de euro.

CE Turceni este cea mai mare termocentrală din bazinul Olteniei. Compania s-a înfiinţat în 2004, prin reorganizarea Termoelectrica şi Societatea Naţională a Lignitului Olteniei. Compania are în componenţă şi două mine de lignit care-i asigură circa 80% din necesar, restul fiind achiziţionat de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

La sfârşitul anului 2011, producţia de energie de la Turceni a depăşit, datorită secetei prelungite, nivelul din 2008, iar oficialii companiei au estimat un profit de 100 milioane lei.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă