-1.5 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBucureştiul şi patru judeţe reprezintă inima econimică a României

Bucureştiul şi patru judeţe reprezintă inima econimică a României

Bucureştiul şi alte patru judeţe au asigurat aproape jumătate din exporturile României în primele şase luni ale acestui an. Capitala este urmată în clasamentul celor mai buni exportatori de judeţele Argeş, Timiş, Arad şi Braşov.

Codaşe sunt judeţele judeţele Mehedinţi, Giurgiu şi Gorj, acestea aducându-şi în cea mai mică măsură aportul la comerţul peste hotare al ţării noastre, se arată într-o amplă analiză economică reaalizată de agenţia Mediafax.

Exportăm mai mult, importăm mai puţin

Cert este că reuşim, de un an încoace, să producem şi să exportăm mai mult, în condiţiile în care deficitul comercial a scăzut cu 42% în primele nouă luni din 2013, faţă de perioada similară din anul trecut. Dacă exporturile au crescut cu 8,8%, în schimb importurile s-au redus cu 0,3%, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Bucureştiul se laudă cu tehnologia

Aflat în fruntea clasamentului, Bucureştiul a realizat în primul semestru din acest an exporturi de 4,45 miliarde de euro. Este o creştere de aproape 20% faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Ceea ce se realizează mai mult de către firmele din Capitală, produsele respective fiind date la export, sunt maşinile şi aparatele de tot felul, echimapemnte electrice şi componente ale acestora, dar şi produse ale industriei chimice.

Constanţa în scădere la exporturi

Pe următorul loc, în ordinea clasamentului, se află judeţul Argeş, cu exporturi de 2,6 miliarde de euro, zona având ca principal atuu maşinile Dacia. Următoarele judeţe în clasament sunt Timiş, Arad şi Braşov. Fiecare dintre ele au realizat în prima jumătate din acest an exporturi care se situează între 1,85 şi 1,17 miliarde de euro. Constanta este abia pe locul al şaselea. Dacă judeţele fruntaşe înregistrează creşteri ale exporturilor, Constanţa e în regres cu 15% faţă de anul 2012, deşi se menţine totuşi la un nivel ridicat, de 1,03 miliarde de euro. Sibiul este ultimul dintre judeţele, din acest clasament, cu exporturi de cel puţin un miliard de euro.

Dacă ar fi să întoarcem clasamentul, pronind de la cel mai slab exportator, atunci Gorjul este pe primul loc, cu numai 27,75 milioane de euro în prima jumătate a lui 2013. Gorjul este urmat de Giurgiu, cu 40,6 milioane de euro, şi de Mehedinţi, cu 60,65 milioane de euro.

Capitala în frunte şi la importuri

Există însă şi un alt clasament, de data asta al importurilor. Capitala este, şi în acest caz, în frunte, în condiţiile în care acest oraş a absorbit peste 31% din importurile României în prima parte a lui 2013. Dacă mai adăugăm judeţele Argeş, Ilfov, Timiş şi Prahova, atunci acestea împreună contabilizează aproape 55% din importurile ţării noastre din primul semestru al acestui an.

Ciudăţenia din Bucureşti

Faptul că avem o ţară în care se întâmplă lucruri ciudate nu mai e o noutate. Aşa se întâmplă şi în cazul Bucureştiului. Cum am văzut mai înainte, Capitala exportă, în primele trei categorii, maşinile, aparatele, echipamentele electrice. Ei bine, aceste trei categorii se regăsesc şi în cazul celor mai multe importuri pe care le face Bucureştiul. Capitala importă acelaşi gen de mărfuri pe care le exportă. Mai mult chiar, se observă şi altă ciudăţenie. Cele trei categorii de produse reprezintă 55% din importurile Capitalei. Aceleaşi produse marchează 53,4% din exporturile acestui oraş.

Cele mai citite

FCSB remiză albă cu Hoffenheim (0-0) și e foarte aproape de calificarea în faza eliminatorie a Europa League

FCSB a terminat la egalitate cu echipa germană Hoffenheim, 0-0, joi seara, pe Rhein-Neckar-Arena din Sinsheim, în etapa a şasea a competiţiei de fotbal...
Ultima oră
Pe aceeași temă