Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, joi, că UDMR va vota bugetul pe anul 2012 doar dacă vor exista garanţii că, în limita posibilităţilor, vor avea loc creşteri salariale şi de pensii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Am discutat aseară ( miercuri seară – n.r.) cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ştiţi care a fost poziţia UDMR de la început – noi am spus că nu vom vota bugetul pe 2012 decât dacă vor fi garanţii că vor fi unele creşteri salariale şi de pensii. La discuţia de ieri cu FMI am căzut de acord că în prima fază va fi, probabil, o creşetere economică de circa doi la sută şi un deficit, este în discuţie, de 1,9 sau doi la sută, dar în înţelegera cu FMI va fi trecut clar că statul român va putea să mărească acest deficit până la 2,5 la sută, pentru ca din acest 0,5 să poată să plătească, în a doua jumătate a anului, creşteri de pensii şi salarii, în funcţie, evident, de performanţe”, a declarat Borbely într-o conferinţă de presă la Miercurea Ciuc.
El a afirmat că UDMR trebuie să se achite de promisiunile făcute în 2010, când au avut loc reduceri salariale, dar a făcut apel la prudenţă şi la renunţarea la angajamentele fără acoperire.
„Sper că anul viitor, datorită şi acestei stabilităţi macroeconomice, cifrele ne-o arată clar şi FMI a felicitat România, să aibă şi roadele care ar trebui să ne arate că vor fi venituri suficiente”, a spus Borbely.
Oficialii FMI sunt de acord cu majorări de salarii şi pensii în partea a doua a anului viitor dacă vor exista resurse bugetare, au declarat, miercuri, surse politice, acord care nu implică însă nicio garanţie că măsura va fi şi aplicată şi care nu depăşeşte prevederile generale din ultimele scrisori de intenţie.
Acordul FMI pentru eventuale majorări de salarii şi indexări de pensii în partea a doua a anului viitor, condiţionat de existenţa resurselor bugetare, a fost exprimat în discuţia de miercuri seară, de la sediul Guvernului, dintre liderii coaliţiei şi delegaţia Fondului, afirmă surse politice prezente la întâlnire.
Un astfel de acord nu implică însă nicio garanţie că măsura va fi şi aplicată, în condiţiile în care toate scrisorile de intenţie încheiate în ultimul an de Guvern cu FMI au prevăzut, de exemplu, că nivelul contribuţiilor de asigurări sociale va putea fi redus în partea a doua a acestui an dacă „spaţiul fiscal” va permite o astfel de măsură. Până în prezent, Guvernul nu a operat o reducere a CAS, anunţând în schimb că nici anul viitor nu sunt şanse mari pentru o astfel de decizie.
Aceleaşi scrisori de intenţie încheiate cu FMI includ şi obiectivul Guvernului de a permite bugetarilor să recupereze anul viitor pierderea salarială suferită anul trecut.
Recent, membrii Guvernului au confirmat însă informaţiile MEDIAFAX conform cărora proiectul de buget pentru anul viitor nu va include majorări de pensii şi salarii, eventuale creşteri urmând să fie analizate în partea a doua a anului, în funcţie de resursele bugetare.
O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se află în România în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cele mai importante teme de discuţie cu autorităţile române vizând construcţia bugetului pe anul viitor şi reforma companiilor de stat.