Ca să obţii creştere economică nu sunt necesare performanţe economice deosebite ci este suficient să ai un an precedent prost la care evoluţia actuală să fie raportată, rezultând astfel o creştere. Este cazul evoluţiei economice a României în primele şase luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Produsul Intern Brut (PIB) a urcat în trimestrul al doilea, faţă de precedentele trei luni, cu 0,3%, astfel că în prima jumătate a anului creşterea economică s-a plasat la 1,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, estimează Institutul Naţional de Statistică (INS).
Cifrele ne plasează în fruntea plutonului UE 28 (inclusiv Croaţia) unde am obţinut a treia creştere după Letonia (4,95% în semestrul I faţă de perioada corespunzătoare din 2012) şi Lituania (4,15%).
„Conform primelor estimări, Produsul intern brut în trimestrul II 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 1,3% pe seria brută şi cu 1,2% pe seria ajustată sezonier”, arată INS, într-un comunicat de miercuri. În primul semestru, PIB a avansat cu 1,7%, atât pe serie brută cât şi pe serie ajustată sezonier.
Economia a fost susţinută de creşterile de circa 6% înregistrate în primul semestru de exporturi şi producţia industrială. Ritmul de creştere a fost însă limitat de lipsa lucrărilor de infrastructură şi de scăderea investiţiilor, atât cele străine cât şi cele realizate de stat, şi este mai mic decât cel estimat de premierul Victor Ponta.
Agricultura, mâna de ajutor dată Guvernului
Ionuţ Dumitru, economist-şef al unei importante bănci comerciale şi preşedinte al Consiliului Fiscal crede că cifrele anunţate miercuri de Statistică nu trebuie să entuziasmeze prea mult.
“Creşterea economică din trimestrul doi este în linie cu aşteptările noastre, arătând o decelerare a activităţii economice faţă de trimestrele anterioare, asa cum sugerau şi datele macroeconomice cu frecvenţă lunară. În plus, scăderea importurilor şi ajustarea balanţei comerciale sugerează o performanţă în continuare slabă a cererii interne. Fără influenţa agriculturii (agricultura are o volatilitate foarte mare datorată condiţiilor climatice), trimestrul 2 2013 pare a fi cel mai slab de la sfarsitul anului 2011 (…) Agricultura foarte bună maschează o performanţă semnificativ mai slabă a economiei în 2013 faţă de 2012. În plus, structura creşterii economice în 2013 nu este una care să favorizeze veniturile bugetare ale statului”, spune el într-un comentariu postat pe situl de internet zf.ro.
Anul 2012 a fost unul prost, influenţat de rezultate sub aşteptări ale agriculturii. România a înregistrat o creştere (date provizorii) de 0,3% a PIB faţă de 2011, evoluţie marcată de scăderea sectorului agricol cu 21,2%. Industria a coborât cu 2,1% în 2012.
Pe intreg anul, se aşteaptă ca agricultura să tragă economia în sus. ”Pentru întreg anul 2013 ne aşteptăm la o creştere economică de 2.5-3% în contextul în care producţia agricolă pare a fi foarte bună. Însă, activitatea economică în celelalte sectoare economice va încetini semnificativ faţă de 2012 (la circa 1.5% în 2013 faţă de 2.2% în 2012), ceea ce reclamă prudenţă în interpretarea datelor de creştere economică în 2013 şi în formularea politicilor guvernamentale”, spune economistul.
Ipoteza că agricultura, sector prea puţin fiscalizat, a fost cea care a tras în sus economia (şi nu consumul intern) este susţinută de evoluţia veniturilor obţinute de stat din accize şi TVA, comparativ cu planificarea iniţială. Statul a obţinut în primul semestru din TVA şi accize, impozite legate direct de consum, mai puţin cu 1,2 miliarde lei faţă de estimările sale iniţiale, de 35 miliarde lei.
Cele mai bune şi, respectiv, proaste patru performanţe economice în UE, în primul semestru
Nr.crt. Ţara Evoluţie PIB sem. I 2013/sem. I 2012,%
1. Letonia 4,95
2. Lituania 4,15
3. România 1,7
4. Estonia 1,35
25. Italia -2,15
26. Portugalia -3,05
27. Cipru -4,95
28. Grecia -5
Sursa: Eurostat, date ajustate sezonier