Preţul barilului de petrol a crescut, luni, cu doi dolari, în condiţiile în care atacurile aeriene din Libia şi continuarea turbulenţelor din Orientul Mijlociu au dat naştere la îngrijorări privind oferta de petrol din regiune, transmite Agerpres.
Barilul de ţiţei Brent cu livrare în luna mai s-a scumpit cu 1,80 dolari, ajungând, la ora 12.34 GMT, până la 115,73 dolari, după ce anterior a depăşit pragul de 116 dolari, în timp ce barilul de petrol light sweet crude a crescut cu 1,81 dolari până la 102,88 dolari.
‘Odată ce a devenit mai clară natura intervenţiei militare externe, are loc o nouă escaladare a situaţiei şi există pericolul ca pagubele aduse infrastructurii să fie mai grave, ceea ce ar menţine Libia în afara pieţei petroliere pentru o perioadă mai lungă de timp’, a declarat analistul Barclays Capital, Amrita Sen.
Loviturile aeriene în Libia au debutat sâmbătă la sfârşitul după-amiezii, ca aplicare a rezoluţiei 1973 a Consiliului de Securitate a ONU, care aprobă o intervenţie militară în Libia.
În prezent, Libia, al 12-lea exportator mondial de ţiţei, produce doar un sfert din cantitatea de 1,6 milioane barili pe zi pe care o producea înaintea războiului, iar livrările peste hotare au fost practic paralizate.
‘Principala întrebare pentru pieţele petroliere este cât de mult va dura întreruperea producţiei. Estimăm că exporturile de petrol libian vor fi aproape zero în următoarele şase luni’, a declarat analistul Societe Generale, Mike Wittner.
De asemenea, pe termen lung, controlul deţinut de Gaddafi asupra infrastructurii petroliere din Libia ar putea înseamnă o renegociere a contractelor cu companiile străine în favoarea ţărilor care nu au participat la atacuri. China, India, Rusia, Brazilia şi Germania sunt ţările care s-au abţinut la votul de săptămâna trecută prin care ONU a autorizat utilizarea forţei. Celelalte 10 membre ale Consiliului de Securitate au votat în favoarea utilizării forţei.