17 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAngajări în sănătate, educaţie şi administraţie

Angajări în sănătate, educaţie şi administraţie

Deşi preşedintele Băsescu a anunţat disponibilizări în sectorul bugetar şi în 2012, anumite domenii ar putea fi favorizate: acolo s-ar putea face mai multe angajări decât erau permise până acum.

Regula de a angaja o singură persoană la şapte posturi vacante şi care se aplică din 2009 ar putea să nu mai fie obligatorie pentru anumite domenii şi instituţii unde există o criză acută de personal. Educaţia, sănătatea şi administraţia sunt printre domeniile care ar putea beneficia de această măsură, dacă ea va fi aprobată de FMI. Guvernul a discutat cu reprezentanţii Fondului despre această măsură care a fost inclusă într-o scrisoare de intenţie către FMI. Guvernanţii nu renunţă la reducerea cheltuielilor de personal şi la regula angajărilor 1 la 7, dar aceasta se va aplica pe ansamblu şi nu la fiecare unitate în parte, ca până acum. Astfel, cheltuielile pot scădea pe total, în timp ce unele instituţii vor primi undă verde pentru a face angajări conform necesarului.

Măsura nu este primită cu prea mare bucurie de analişti. „Mi se pare o prostie, e făcută în stilul omului care se satură de stat la rând şi se bagă în faţă la coadă”, spune Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice. „Există instituţii unde se dau salarii mari şi unde se fac presiuni să se angajeze oameni, dar nu se uită nimeni să vadă ce fac aceşti oameni”, adaugă el.

Analiştii economici atrag atenţia că guvernanţii ar trebui să fie foarte atenţi la cheltuielile legate de această flexibilizare. „Cred că e normal să existe mai multă flexibilitate, dar Guvernul trebuie să aibă grijă de partea financiară şi să nu depăşească cheltuielile din buget”, a declarat Aurelian Dochia, analist economic.

Sindicatele susţin flexibilizarea

Sindicaliştii din domeniile în care va fi permisă flexibilizarea angajărilor spun că aceasta chiar era necesară şi nu se pot lăsa spitalele sau şcolile fără personal suficient. „Ne confruntăm cu o criză  fără precedent de personal, mai ales în învăţământul preşcolar”, a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicale „Spiru Haret”. În sănătate, este o situaţie la fel de gravă: de la începutul acestui an, au plecat aproape 2.000 de medici din sistem. „Ar mai fi necesară angajarea a aproximativ 10.000 de persoane la nivelul întregii ţări, personal de specialitate şi auxiliar”, spune Adrian Bârea, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas.

Anunţul privind flexibilizarea angajărilor vine în contextul în care preşedintele Băsescu a anunţat că şi în 2012 vor continua concedierile la bugetari, numărul estimat fiind de 120.000. Text Box:

Cele mai citite

Portugalia: Trei pompieri au murit într-un incendiu care a mistuit o pădure

În Portugalia, trei pompieri și-au pierdut viața din cauza unui incendiu care a răvășit o pădure din partea de nord a țării. De câteva...

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...

Atacatorul de la Palatul Parlamentului a fost prins într-o cameră de hotel din București

Bărbatul suspectat de comiterea atacului de la Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București, marți seară. Acesta ar suferi de depresie și...
Ultima oră
Pe aceeași temă