5.7 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăFranks: Legea salarizării trebuie să îşi producă efectele din 2011

Franks: Legea salarizării trebuie să îşi producă efectele din 2011

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Jeffrey Franks, a spus, joi, după discuţii cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan, că legea salarizării trebuie modificată pentru a-şi produce efectele din 2011 şi că înţelege întârzirea legii pensiilor, dar că ar fi bine dacă Parlamentul ar aproba-o în septembrie, transmite Mediafax.

Franks a precizat, cu privire la legea salarizării unitare, că trebuie luate în considerare schimbările din structura salarială pentru a fi asigurată sustenabilitatea fiscală.

Referindu-se la legea pensiilor, reprezentantul FMI a subliniat că înţelege amânarea termenului privind aprobarea acesteia, deoarece în Parlament au existat presiuni legate de alte chestiuni, însă a apreciat că este bine dacă va fi aprobată în luna septembrie, astfel încât să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2011.

Cu privire la modificarea Codului Muncii, Franks a afirmat că, pe viitor, este important ca România să aibă o flexibilizare a forţei de muncă, pentru a genera o productivitate mai mare. Trebuie făcute modificări la Codul Muncii, astfel încât angajările şi disponibilizările să se facă mai uşor, a spus Jeffrey Franks.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a spus, după întâlnirea cu reprezentanţii FMI, că la Codul Muncii trebuie avute în vedere şi modificări privind situaţia zilierilor, astfel încât aceştia să poată fi angajaţi mai uşor. Şeitan a spus, de asemenea, că România nu trebuie să renunţe la acordul cu FMI.

Noua grilă a Legii salarizării unitare va fi finalizată şi prezentată în dezbatere în jurul datei de 12-13 august, urmând ca proiectul de lege să fie adoptat de Guvern la începutul lunii septembrie şi transmis Parlamentului, a declarat, în urmă cu o săptămână, ministrul Muncii.

O misiune comună a FMI şi Comisiei Europene se află în perioada 26 iulie – 4 august la Bucureşti pentru cea de-a cincea revizuire a acordului cu România, care va evalua modul în care România a îndeplinit criteriile de performanţă stabilite pentru finele lunii iunie.

În urma încheierii acestei revizuiri, Consiliul Director al FMI ar trebui să supună aprobării în luna septembrie eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, în valoare de peste 900 milioane de euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă