2.4 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăFMI: Cipru trebuie să ia măsuri urgente pentru a evita intrarea în...

FMI: Cipru trebuie să ia măsuri urgente pentru a evita intrarea în criză

Cipru trebuie să ia măsuri urgente pentru susţinerea economiei, a anunţat miercuri Fondul Monetar Internaţional (FMI), avertizând că trebuie intensificate eforturile de evitare a derapajului fiscal provocat parţial de expunerea la Grecia, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Măsurile de austeritate ale autorităţilor, pentru limitarea costurilor legate de pensii şi acordarea mai judicioasă a ajutoarelor sociale, reprezintă un efort minim de instaurare a ordinii, a declarat directorul adjunct al departamentului pentru Europa al FMI, Erik Jan de Vrijer.

„Credem că situaţia este foarte serioasă. Faptul că guvernul nu poate accesa pieţele de capital este o problemă foarte gravă, complicată de riscurile la care sunt expuse băncile”, a spus de Vrijer.

El a arătat că prioritatea pentru Cipru este să facă tot posibilul pentru a evita ca aceste probleme să scape de sub control.

Temerile că economia cipriotă ar putea deveni a patra din zona euro care va avea nevoie de ajutor financiar internaţional s-au amplificat din iulie, când o explozie a afectat cea mai mare centrală energetică din ţară.

Întrebat despre evaluarea FMI a riscului ca Cipru să ceară ajutor, De Vrijer a spus că este timp ca guvernul să ia măsuri hotărâte pentru a evita ca problemele să se agraveze.

„Spunem că situaţia este serioasă şi necesită o reacţie politică hotărâtă”, a avertizat de Vrijer, care s-a aflat în Cipru pentru consultări.

Ratingurile Ciprului au fost retrogradate în acest an din cauza expunerii sectorului bancat la datoriile Greciei şi a derapajelor fiscale, ceea ce a dus la creşterea costului împrumuturilor pe pieţele financiare.

Săptămâna trecută, guvernul şi-a dat acordul pentru ca Ministerul de Finanţe să ia un împrumut de 2,5 miliarde de euro din Rusia, pentru refinanţarea unor datorii ajunse la maturitate.

Şeful misiunii FMI în Cipru, Wes McGrew, a recomandat miercuri ca autorităţile să efectueze teste de stres riguroase pentru bănci, pentru a identifica orice deficit de capital sau lichidităţi în situaţii adverse, având în vedere expunerea mare la Grecia.

De Vrijer a spus că cea mai bună cale pentru refacerea încrederii este ca autorităţile să reducă semnificativ deficitul bugetar anul viitor.

FMI anticipează un deficit bugetar de 4% în 2012, comaprativ cu ţinta de 2,3% a guvernului.

Autorităţile au redus salariile din sectorul public şi intenţionează să restrângă cheltuielile cu alocaţiile pentru copii şi granturile destinate studenţilor.

Fondul se aşteaptă ca economia cipriotă să stagneze în acest an, iar anul viitor să se contracte uşor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă